Catherine Vandewaeter Mercy Ships vrijwilliger

Anesthesiste Catherine Vandewaeter geeft opleidingen veilige chirurgie in Senegal


© Kerk & Leven

„Onze alledaagse gejaagdheid is heus nergens voor nodig.”

Anesthesiste Catherine Vandewaeter gaf tijdens haar derde missie bij Mercy Ships in Senegal vorming aan zorgpersoneel in het binnenland.

„Met zeven mensen waren we twintig dagen lang op pad. We kwamen uit Gabon en Australië, Benin en Groot-Brittannië, maar onze instelling was dezelfde en dat is geweldig om te ervaren.” Catherine Vandewaeter, anesthesist in het AZ Delta in Roeselare, blikt terug op haar derde vrijwilligersmissie met de internationale ngo Mercy Ships. Eerder draaide ze al twee keer enkele weken mee op de Africa Mercy. Dat hospitaalschip meert elk jaar aan in een ander Afrikaans land om aan boord operaties uit te voeren die ter plaatse niet mogelijk zijn. „Aan boord zie je misschien slechts het topje van de ijsberg van de lokale problematiek, maar voor concrete mensen maak je wel een wereld van verschil”, zegt Vandewaeter.

Medical Capacity Building

Ditmaal werkte de anesthesist voor het programma Medical Capacity Building, dat tien jaar geleden werd gelanceerd om mensen in de lokale ziekenhuizen op te leiden „We hielpen artsen en verpleegkundigen de kennis en ervaring die ze al in huis hebben te plaatsen in een breder kader, zodat ze ziekenhuisbreed kunnen bijdragen aan meer veiligheid voor de patiënt”, zegt ze. „We kregen een groep ambitieuze mensen voor ons, die zich net zo hard inzetten voor de gezondheidszorg als hun collega’s in België, maar die het nu eenmaal moeten doen met veel minder middelen en personeel. We leerden ook veel over hoe zij dingen aanpakken en we bezochten de ziekenhuizen waar ze werken, zodat we de cursus nog meer op maat van de lokale noden kunnen snijden.”

Dankbaarheid

Catherine Vandewaeter speelde al jaren met het idee van een internationaal engagement. „Met Mercy Ships maakte ik kennis via een reportage op National Geographic. Ik werkte al vijftien jaar als arts en de kinderen werden groter, dus de timing zat goed”, zegt ze. „Intussen heb ik ook contact met andere ngo’s, maar ik voel me goed bij Mercy Ships. In de operatiekamer gaat het er helemaal anders toe dan in België. Soms wordt er ’s morgens eerst samen gezongen of gebeden en er wordt rustig overlegd tot iedereen echt klaar is voor de dagtaak, en toch wordt er heel veel werk verzet. De westerse alledaagse gejaagdheid is heus nergens voor nodig.” Vandewaeter is niet praktiserend gelovig, terwijl Mercy Ships wel een christelijk geïnspireerde organisatie is. „Toch woon ik de bezinningsmomenten altijd bij. Het delen van dankbaarheid en bereidwilligheid maken deel uit van de beleving.”

> Heb jij net als Catherine zin in een buitengewone ervaring als vrijwilliger bij Mercy Ships? Kijk hoe jij kan helpen.


Reportage Focus & WTV: