Brigitte Reynaert Mercy Ships

Brigitte ging twee maanden als vrijwilligster aan de slag op de Global Mercy

“Ik wilde dit al heel lang doen”

Brigitte Reynaert (60) heeft het kleine, landelijke Lo voor twee maanden ingeruild voor vrijwilligerswerk bij Mercy Ships. Brigitte hielp mee aan boord van het ziekenhuisschip de Global Mercy, dat klaargemaakt werd voor een eerste werkperiode in Senegal.

Het is op de Global Mercy dat Brigitte Reynaert twee maanden lang de handen uit de mouwen stak. “Het was iets dat ik al heel lang wilde doen”, zegt de verpleegster uit Lo die in woonzorgcentrum ’t Hoge in Alveringem werkt. “Er waren ook ooit plannen om samen met mijn zoon op bouwkamp te gaan met de Damiaanactie, maar dat is er uiteindelijk nooit van gekomen.”

(Lees verder onder de foto)

Brigitte Reynaert Mercy Ships

Brigitte hielp twee maanden als vrijwilligster in het huishoudteam van de Global Mercy, het ziekenhuisschip van Mercy Ships.

Nu maakte Brigitte Reynaert haar droom waar. Ze nam één maand verlof plus een maand verlof zonder wedde om te werken als vrijwilliger op de Global Mercy. “Ik was er al even mee bezig”, zegt ze. “Als kandidaat-vrijwilliger moet je een aantal proeven afleggen. Je wordt medisch onderzocht, zowel op fysiek als mentaal vlak en ze peilen ook naar je motivatie. Bij aankomst moest ik ook een weekje in quarantaine, maar dat had ik er allemaal voor over!”

Een mooie ervaring

Brigitte hielp aan boord van het schip mee in de schoonmaakploeg. “Een professor uit Antwerpen (Diane Van Strydonck, red.) die ik leerde kennen, hielp in de keuken en schilde er aardappelen. Iedereen is nuttig op zo’n schip.”

Brigitte kreeg intussen al veel positieve reacties. “De mensen in mijn omgeving vonden het tof”, zegt de verpleegster uit Lo. “Ze moesten me nu wel twee maanden missen in het woon-zorgcentrum, en dat is niet zo evident in een sector als de zorg die kampt met een personeelstekort, maar ik heb plechtig beloofd dat ik terug zou keren en extra volk zou meebrengen. Twee maanden is trouwens vlug voorbij. De feestdagen heb ik op het schip moeten doorbrengen maar dat vond ik niet erg!”

Als het van Brigitte afhangt, blijft het niet bij één keer. “Doordat ik in de schoonmaakploeg zat, heb ik ook veel delen van het schip kunnen zien. Ik moest bijna op alle verdiepingen zijn en dat was heel interessant. Jammer voor mij was het schip nog in opbouw en waren er nog geen patiënten aanwezig. Ik hoop daarom dat ik nog eens kan meegaan als het schip ergens in Afrika aangemeerd ligt.

Het contact met andere vrijwilligers verliep ook heel vlot. Aan boord leer je veel mensen kennen van over de hele wereld. Iedereen is erg behulpzaam en vriendelijk. Ik wil zeker nog eens teruggaan naar één van beide ziekenhuisschepen van Mercy Ships”, besluit ze. “Als mijn job dat toelaat, tenminste.”

> Heb jij net als Brigitte zin in een buitengewone ervaring als vrijwilliger bij Mercy Ships? Kijk hoe jij kan helpen.

Brigitte Reynaert Mercy Ships

“Ik wil zeker nog eens teruggaan naar één van beide ziekenhuisschepen van Mercy Ships”, besluit Brigitte.