fbpx

Wie we zijn

Mercy Ships vaart met het grootste private ziekenhuisschip naar Afrikaanse landen en biedt er gratis operaties, medische behandelingen en opleidingen voor dokters aan. Mercy Ships zet zich als internationale liefdadigheidsorganisatie in om kwalitatieve gezondheidszorg te bieden aan de allerarmsten.

Aan boord meer dan 400 vrijwilligers die zelf hun reis en verblijf betalen: dokters, verplegend personeel, ingenieurs, landbouwers, bouwvakkers, enz.

Wat we doen

Mercy Ships mobiliseert wereldwijd mensen om geld te doneren of in te zamelen en zich vrijwillig in te zetten om aan de allerarmsten kwaliteitsvolle gezondheidszorg, hoop en genezing te brengen. Dankzij hen krijgen duizenden mensen jaarlijks voor het eerst medische hulp, een professionele behandeling of operatie.

Er worden niet alleen gratis operaties aangeboden, maar ook trainingen aan lokale medici en ander lokaal personeel. Zo bouwt Mercy Ships mee aan duurzame veranderingen in de landen waar Mercy Ships opereert.

Missie & Visie

Mercy Ships wil hoop en genezing brengen aan de allerarmsten die geen toegang hebben tot gezondheidszorg.

Dit doen we door een gezicht te geven aan ‘liefde in actie’. Om dit waar te maken zetten we ziekenhuisschepen in. Aan boord professionele vrijwilligers die eersteklas medische hulp bieden aan de allerarmsten.

Een korte geschiedenis

In 1978 vingen Don en Deyon Stephens een reis aan die het ontstaan van Mercy Ships zou betekenen. Op 7 juli 1978 werd het eerste Mercy Ship, een oud zeeschip, M/V Victoria, aangekocht en op 4 jaar tijd door vrijwilligers omgebouwd tot een drijvend ziekenhuis, de Anastasis. In 2007 werd de Africa Mercy te water gelaten, het grootste ziekenhuisschip in de geschiedenis van Mercy Ships, waar al 4.900 vrijwilligers uit 74 landen op werkzaam waren.

Het verhaal van Mercy Ships

Medische programma's

 • Tandheelkundig Programma
  Een prachtig lach kan je alleen behouden door goede mondhygiëne. Voorlichting is daarbij essentieel.
  Lees meer
 • Plastische en reconstructieve chirurgie
  Volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overlijden gemiddeld 195.000 mensen per jaar aan de gevolgen van brandwonden.
  Lees meer
 • Palliatieve zorgen
  Sommige patiënten kunnen we niet redden. Bij sommigen is een ziekte te ver gevorderd of heeft een patiënt een aandoening die onze chirurgen onmogelijk kunnen behandelen.
  Lees meer
 • Orthopedische chirurgie
  Door de beentjes van kinderen weer recht te maken, geeft Mercy Ships hen de kans om opnieuw naar school te gaan en naar hartenlust te spelen.
  Lees meer
 • Oogchirurgie
  In Afrika zijn er bijna zes miljoen gevallen van blindheid. 80% van deze gevallen is te voorkomen door voorlichting of vroegtijdige interventie.
  Lees meer
 • Maxillofaciale chirurgie
  Een goedaardige tumor wordt levensbedreigend wanneer deze blijft groeien. Mensen met dergelijke aandoeningen worden dikwijls uit hun gemeenschap verstoten.
  Lees meer
 • Fisteloperaties (OBF)
  Door beschadiging van het geboortekanaal, de urinebuis, darmen en/of de blaas raken deze moeders incontinent.
  Lees meer
 • Algemene chirurgie
  De hernia’s die Mercy Ships tegenkomt, zijn liesbreuken, navelbreuken, enz…
  Lees meer

Duurzaamheid programma's

 • Uitbouw & Renovatie
  Om een missie zo efficiënt mogelijk te kunnen volbrengen, renoveren we gebouwen in de landen waar we te gast zijn. Na de missie worden de gebouwen overgedragen aan het ministerie van volksgezondheid of een bevriende ngo. Op deze manier versterken we de lokale gezondheidsinfrastructuur.
  Lees meer
 • Landbouw
  Veel ziektes kunnen voorkomen worden door gezond voedsel. Daarom helpt Mercy Ships lokale landbouwers in de armste landen om de opbrengst en kwaliteit van de landbouw te vergroten.
  Lees meer
 • Cursussen & Training
  Het medisch werk moet doorgaan nadat ons ziekenhuisschip een land verlaten heeft. Daarom staat de vorming van medische professionals bij ons hoog in het vaandel.
  Lees meer

Ondersteun vandaag nog een programma

Als sportliefhebber en medicus geloof ik sterk in de helende kracht van gepassioneerde mensen. Het ziekenhuisschip de Africa Mercy is een uniek platform voor daadwerkelijke en efficiënte medische hulpverlening. Daarom wil ik iedereen aanbevelen om Mercy Ships te steunen.

Erevoorzitter Internationaal Olympisch Comité (I.O.C)

Jacques Rogge