Cath Luyten is voor het derde jaar op rij ambassadrice van Mercy Ships
Reportagemaakster Cath Luyten is ambassadrice van Mercy Ships. Drie jaar geleden liet ze haar zoon Bill een weekje alleen om een ziekenhuisschip van Mercy Ships te bezoeken in Conakry, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land Guinee. Tot op de dag van vandaag is ze nog steeds erg onder de indruk welk verschil Mercy Ships maakt in het leven van de meest arme mensen ter wereld.
“Ik was al wel in Zuid-Afrika geweest, maar nog nooit in het armere Sub-Sahara Afrika,” vertelt Cath. “In de gammele luchthaven dacht ik nog dat het best meeviel: overal zag ik lachende gezichten om me heen. De rit van de luchthaven naar de haven is amper 3 km, maar dat was genoeg om meteen te beseffen dat de mensen hier extreem weinig tot niks hebben. Wat je ziet tart alle verbeelding: mensen met blote voeten op straat, gammele hutjes met golfplaten, overal vuurtjes die onveilig gestookt worden,… Dat doe je allemaal niet voor de lol, denk ik.”
In de haven ging Cath aan boord van de Africa Mercy, een ziekenhuisschip met 5 operatiekamers en 80 patiëntenbedden. “Het komt pas echt binnen als je ter plekke bent: de mensen met verschrikkelijke aandoeningen aan boord, tumoren, misvormde benen, noem maar op. Het zijn mensen als jij en ik, maar die geen eerlijke kans op een leven hebben gekregen.” Cath zag met eigen ogen hoe de vrijwilligers van Mercy Ships die mensen niet alleen medische zorgen, maar ook hoop brengen. “Het mooie is dat elke patiënt een uniek verhaal heeft, met een begin, midden en eigenlijk altijd een goede afloop,” vertelt Cath.
Het verhaal van Aminata
Vooral het verhaal van Aminata is Cath Luyten bijgebleven. “Zij was zeven jaar oud en had een gespleten lip. Bij ons wordt dit bij de geboorte meteen geopereerd. Zes jaar geleden was het meisje geselecteerd voor een operatie toen Mercy Ships ook in Guinee was, maar de ouders raakten toen niet op tijd bij de boot. Het kind heeft dus zes jaar moeten wachten voor de boot opnieuw langskwam en de operatie kon uitgevoerd worden. Heel schrijnend was dat.”
Ver van ons bed?
Cath Luyten begrijpt heel goed dat sommige mensen sceptisch staan tegenover zo’n verhalen. “Ik snap dat mensen denken ‘het is zo ver weg’. Als mensen geen persoonlijke band hebben met iets of iemand zijn ze afstandelijker en minder geneigd om hulp te bieden. Maar ik heb zelf gezien dat die verhalen personen zijn met een gezicht en een eigen leven, mensen zoals jij en ik die alleen de pech hadden dat ze in het verkeerde land geboren zijn. In plaats van nog maar eens een app te kopen, om nog eens een filmpje te bekijken op televisie… kan je eigenlijk beter 40 euro storten. Ik denk dat je daar veel meer voldoening uit haalt, door het besef dat je iemand een kans op een beter leven geeft.”
Cath was ook erg onder de indruk van het engagement van de vrijwilligers van Mercy Ships. “Zij willen problemen aanpakken en dat voel je. Zij betalen overigens zelf hun reis- en hun verblijfkosten aan boord, dus dat spreekt boekdelen over hun motivatie. Dan krijg je mensen die uit een bepaald soort hout zijn gesneden. Dat warme gevoel van samenhorigheid dat ontstaat omdat iedereen de wereld een stuk beter wil maken, dat zal me het meeste bijblijven.”
Wil jij ook kinderen zoals Aisha en Aminata helpen? Doe dan een gift aan Mercy Ships. Elke gift van minimaal 40 euro die je dit jaar nog doet, levert uitzonderlijk een belastingvermindering van 60 procent op. Als je 100 euro schenkt, kost je dat op het einde van de rit dus slechts 40 euro.