BEE160912 SCREENING ISRAEL PAT08374 KC0003 LOW

Israël, een lach die harten verovert

Graag stellen wij u voor aan Israël. Met zijn brede lach verovert hij de harten van iedereen die hem ontmoet. Zijn gespleten bovenlip lijkt wel een fladderende vlinder op zijn gezicht als hij lacht, huilt en eet. Het lachen heeft hij ongetwijfeld geleerd van zijn moeder, Simone. Een optimistische, volhardende vrouw die weet wat ze wil: een oplossing voor de gespleten lip van haar zoontje.

Israëls mama wordt nagestaard als ze met haar zoontje door het dorp loopt. Een operatie voor hem is peperduur, als er al een arts is aan wie ze haar zoontje zou durven toevertrouwen. Haar man werkt in de haven en Simone heeft een eigen winkeltje waar ze drank verkoopt en van de opbrengst haar gezin met vier kinderen onderhoudt.

“We zijn iedereen van Mercy Ships enorm dankbaar. Zo bijzonder dat jullie dit voor ons doen.”

Israël kon geen borstvoeding krijgen vanaf zijn geboorte, maar Simone kreeg het voor elkaar om hem de fles te geven. Daarnaast kreeg hij pap, want vast voedsel was vrijwel niet mogelijk. Toch zag hij er relatief gezond uit toen we hem voor het eerst ontmoetten.

Bij Israël gaat het om een gecompliceerde gespleten lip waar twee operaties voor nodig waren. Na een succesvol verloop hiervan, was het moeilijk om afscheid van hem te nemen. Zeker als patiënten wat langer blijven, krijgen we echt een band met ze. Als we Simone en haar zoontje uitzwaaien, krijgen we een vrolijke grijns van Israël als groet. En zijn moeder? Ook die heeft een lach van oor tot oor. Israël is een van de 150 patiëntjes die we in Benin een operatie van een open lip hebben gegeven.