stephan vanfleteren mercyships people of mercy tentoonstelling antwerpen

Stephan Vanfleteren – Bio

Stephan Vanfleteren

Stephan Vanfleteren is een gerenommeerd fotograaf. Hij studeerde fotografie in Sint-Lukas Brussel (1988-1992) en werkte van 1993 tot 2009 als freelance fotograaf voor de krant De Morgen maar bleef veel tijd investeren in eigen projecten. Hij is gespecialiseerd in zwart-witportretten en langdurige reportages in binnen- en buitenland. Hij werkt momenteel vooral voor buitenlandse kranten en tijdschriften. Stephan Vanfleteren is medeoprichter van Uitgeverij Kannibaal/Hannibal en werkt er als artdirector. Sinds 2010 is hij ook gastdocent aan het KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) in Gent.

World Press Photo Award

In 1998 won Stephan Vanfleteren de European Fuji Awards, in 1996, 1998 en 2000 won hij vijf World Press Photo Awards en verschillende Belgische persprijzen. De Duitse Henri Nannen Price viel hem te beurt in 2011.

In 2012 kreeg hij de vijfjaarlijkse Cultuurprijs voor de Provincie West-Vlaanderen en de Nationale Portretprijs in Nederland.

Stephan ging meermaals aan boord van het ziekenhuisschip de Africa Mercy van Mercy Ships en legde daarbij patiënten vast op de gevoelige plaat. Met dat fotowerk won hij de World Press Photo Award voor zijn reeks ‘People of Mercy’ in de categorie ‘Staged Portraits’.

Stephan Vanfleteren over de fotoreeks:

“De ‘People of Mercy’-reeks is gemaakt in Madagaskar en Guinee, West-Afrika. Mercy Ships vroeg me een reportage van hun ziekenhuisschip de Africa Mercy te maken. Mensen gaan naar het schip om geholpen te worden. Opereren gaat van heel extreme toestanden, tot heel simpele zoals cataract. Voor die mensen is het een gigantisch verschil. Soms is het ook een kwestie van leven of dood.”

“Ze geloven dat ze beter zullen worden.
Dat geeft ook wel kracht.”

“Ik heb al deze ‘People of Mercy’ ook geïnterviewd, ik weet wie ze zijn, wat er met hen gebeurd is, wat ze willen, wat hun dromen zijn, wat ze denken dat er gaat veranderen. Je schept met hen, al is het maar kortstondig, een kleine band en je moet ook je verantwoordelijkheid nemen. Maar, je ziet ook hoe dankbaar die mensen zijn ondanks hun ziekte. Ze geloven dat ze beter zullen worden. Dat geeft ook wel kracht.”

In samenwerking met de Port of Antwerp, houdt Stephan Vanfleteren vanaf donderdag 5 oktober t.em. zondag 10 december een foto-expositie in het binnenschip de Lauranda op de kade naast het Steen in Antwerpen. Ter gelegenheid van de tentoonstelling vulde hij zijn foto’s aan met een nieuwe selectie nooit geziene foto’s van patiënten van Mercy Ships. Gelijktijdig zal er in het majestueuze Havenhuis over Mercy Ships zelf een tentoonstelling lopen onder de titel ‘Stories of Mercy’.

Lees het interview van Stephan over de tentoonstelling.