fbpx

Vrijwilliger Tom blikt terug op zijn avontuur op de Africa Mercy

“Het was een geweldige ervaring! Ik hoop om zo snel mogelijk terug aan boord te kunnen gaan.”

Voor Tom Avontroodt (46) uit Lier kon het niet snel genoeg februari zijn. Toen begon zijn drie maanden durend avontuur als vrijwilliger op de Africa Mercy in Senegal. Maar het coronavirus gooide roet in het eten. Drie weken na zijn aankomst ging het ziekenhuisschip noodgedwongen in lockdown en moesten de vrijwilligers terug huiswaarts keren.

Tom is ondertussen al vier weken terug in België en was nog maar een paar weken aan boord. Toen hij hoorde dat het coronavirus onvermijdelijk een einde maakte aan de activiteiten op het schip, moest hij met spijt in het hart een vlucht naar huis zien te boeken. “Door heel de situatie heb ik van sommige collega-vrijwilligers geen afscheid kunnen nemen. Dat was het enige jammere aan dit geweldig avontuur. Ik ben ook de voorzitter Bert en zijn vrouw heel erg dankbaar. Zij hebben er meteen alles aan gedaan om mijn terugreis te regelen”, aldus Tom.

Tom Mercy ShipsTom aan het werk in de keuken: “Ik had meteen een klik met mijn collega-vrijwilligers.”

Chef-kok

Even terug naar februari, toen Tom met veel zin aan de slag ging in de keuken aan boord van de Africa Mercy. Hij had in België altijd al in de horeca gewerkt als chef en zijn droom was om op een dag op een schip te kunnen werken. Hij keek dus erg uit naar deze uitdaging. “De eerste week kijk je de kat wat uit te boom en laat je alles op je afkomen”, zegt Tom. “Maar al snel voelde dit heel goed aan. In geen tijd had ik een paar contacten gelegd en voelde ik een klik met mijn collega-vrijwilligers.”

“Ons keukenteam bestond uit 6 crewleden uit verschillende landen en 6 lokale werkers uit Dakar die elke dag aan boord kwamen om te helpen. Onze job was om iedereen op het schip van eten en drinken te voorzien. En toegegeven: het was zwaarder dan ik had verwacht. Het is best hard werken in de keuken. Een chef-kok draait in België shiften van twaalf uur. Dat was op het schip niet anders”, aldus Tom. Leuk weetje: op het schip worden dagelijks zo’n 2.500 maaltijden per dag bereid.

Senegalees trouwfeest

Maar het zijn vooral de fijne contacten waar Tom op terugblikt: “De band met de andere collega’s maakte dit avontuur meer dan de moeite waard. Eén van de lokale vrijwilligers aan boord had me zelfs uitgenodigd op haar trouwfeest eind maart. Ik keek hier echt heel hard naar uit, maar door het coronavirus kon ik dus niet gaan.”

“Ook met de andere vrijwilligers had ik vanaf de eerste dag meteen een klik. Een collega die in Dakar woont heeft me uitgenodigd om een paar dagen bij hem thuis te logeren, samen met zijn gezin. Ik ben zeker van plan om dit te doen.”

Snel terug aan boord

Tom kijkt alvast uit naar de volgende missie: “Ik was nog maar net terug in België toen ik een berichtje stuurde naar mijn contactpersoon bij Mercy Ships. Ik wilde zeker zijn dat ik zo snel mogelijk opnieuw aan boord kan gaan. Voorlopig is het nog afwachten of dit in Senegal of in Liberia zal zijn. Maar dat is voor mij gelijk. Zolang er maar een vervolg komt op deze ontzettend leuke ervaring!”

Mercy Ships lanceert Afrika-steunfonds

De afgelopen 8 maanden hebben wij vanaf de Africa Mercy duizenden medische behandelingen succesvol uitgevoerd in Senegal. Door de uitbraak van COVID-19 hebben wij onze activiteiten in Senegal noodgedwongen moeten opschorten. Wij hebben daarom een Afrika-steunfonds gelanceerd om de lokale overheden en zorginstellingen te ondersteunen in hun strijd tegen het coronavirus.

> Lees hier meer info over ons Afrika-steunfonds