Tom Avontroodt Mercy Ships

Tom werkt drie maanden op de Africa Mercy

Artikel door Filip Spoelders (GVA) | Foto door Mediabureau Publinta

Voor Tom Avontroodt uit Lier kon het niet snel genoeg 2020 zijn. In februari vat hij een mooie uitdaging aan door gedurende drie maanden als vrijwilliger te gaan werken op de Africa Mercy in Senegal.

Keuken

De Africa Mercy is het grootste private ziekenhuisschip ter wereld. Het maakt deel uit van de internationale organisatie Mercy Ships dat meer mensen wereldwijd toegang wil bieden tot medische zorgen. Met de Africa Mercy worden ontwikkelingslanden bezocht om de armste bevolking van meer gezondheidszorg en dringende chirurgische nood te voorzien.

Van 23 februari tot 23 mei zal Lierenaar Tom dus deel uitmaken van de bemanning. “Op de Africa Mercy werken ongeveer 450 mensen. Het gaat bijvoorbeeld om tandartsen, dokters, chirurgen maar ook om technici en onderhoudspersoneel. Ik zal gedurende drie maanden in de keuken van het schip gaan werken om deze medewerkers mee van eten en drinken te voorzien”, vertelt Tom.

Meteen antwoord

Voor Tom ging het erg snel toen hij zich op 4 december kandidaat stelde. “Ik kreeg meteen antwoord en de vraag of ik in februari zou kunnen vertrekken. Voor mij was dit geen probleem. Ik ben momenteel alleen en kan het financieel regelen. Ik maakte kennis met Mercy Ships tijdens reportage op televisie. Vroeger droomde ik er altijd van om op baggerschepen aan het werk te gaan. Dit is er niet van gekomen maar in dit project komt alles mooi samen. Ik heb ook altijd in de horeca en in de keuken gewerkt. Ik doorliep reeds een grondige selectieprocedure met onder andere een medische controle en het krijgen van de nodige inentingen”, legt hij zijn keuze uit.

Hij kijkt erg uit naar het vrijwilligerswerk. “Vorig jaar heb ik mijn vader verloren aan kanker. Tot aan zijn overlijden heb ik een anderhalf jaar voor hem gezorgd. Dit gaf me zeker een grote voldoening en ik wil dit engagement verder zetten.”

Kalenders

Zijn engagement voor Mercy Ships is meteen na zijn selectie begonnen. “De organisatie vraagt dat de vrijwilligers hun reis zelf betalen. Ook moeten we zo’n 650 dollar per maand aan leefgeld voor op de boot zelf voorzien. Daarom ben ik begonnen met de verkoop van kalenders van Mercy Ships. De mensen die me willen steunen, kunnen er steeds één aan 10 euro kopen bij Café Sint-Gummarus aan het Felix Timmermansplein in Lier. Ook wie vragen heeft over mijn vrijwilligerswerk en engagement mag me steeds contacteren.”

Na drie maanden zal hij ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring rijker zijn. “Het schip zal aangemeerd zijn in Dakar tijdens mijn verblijf. Als vrijwilliger heb ik er natuurlijk ook de nodige vrije tijd maar verder gaat het om een voltijdse job. Een chef-kok draait in België ook shiften van twaalf uur. Het wordt dus ongetwijfeld hard werken. Maar ik kijk er enorm naar uit.”