Jasmine Dumollin

Jasmine Dumollin: vrijwilliger met een groot hart

Jasmine Dumollin (57) ging acht weken aan boord bij Mercy Ships in Guinee. “Acht weken naar Afrika, wat een avontuur! En dat ik met deze reis ook heel veel mensen heb kunnen helpen, maakt het alleen nog maar mooier.”

Impact

Ik deed al langer vrijwilligerswerk in een ziekenhuis in Oostende, maar wilde graag nog meer doen. Mercy Ships is een fantastische organisatie, die aan boord van het grootste private ziekenhuisschip ter wereld uiteenlopende operaties uitvoert bij de armste patiënten van Afrika: reconstructieve chirurgie, oogoperaties, tandheelkundige ingrepen, palliatieve zorgen,… Vaak gaat het om aandoeningen die een enorme impact hebben op het uiterlijk van deze mensen, waardoor ze ook worden uitgestoten door hun gemeenschap.

Moeilijk bereikbare gebieden

Dankzij de operaties van Mercy Ships krijgen deze mensen een nieuwe toekomst. Het leven is voor deze patiënten al moelijk genoeg zonder deze medische problemen. Voor hen is de medische hulp van Mercy Ships dus echt hoognodig. Elk jaar meert het ziekenhuisschip aan in een ander land. Zo ging ik mee aan boord tijdens de missie in Guinee. Tijdens zo’n missie komen patiënten niet alleen zelf naar het schip. Er is ook een team van Mercy Ships dat in moeilijk bereikbare gebieden actief op zoek gaat naar mensen die dringend medische hulp nodig hebben.

Hostess

Omdat ik zelf niet medisch geschoold ben, kan ik de vrijwillige chirurgen natuurlijk niet direct helpen bij die operaties, maar bij Mercy Ships zijn alle vrijwilligers een radertje in een groot netwerk. Ik werkte als hostess. Ik ontving nieuwe medewerkers, bereidde hun kamers voor, organiseerde kennismakingstours op het schip, zorgde dat de vergaderingen konden doorgaan en verwelkomde ook officiële delegaties. Een heel afwisselende job dus! Ook de emotionele impact is groot. Je ziet en hoort schrijnende verhalen. Maar als je een praatje maakt met de patiënten voel je vooral hun dankbaarheid. Je ziet ze opfleuren dankzij hun operatie, maar ook door de gesprekken, een schouderklopje of een eenvoudige glimlach. Ik ben heel blij dat ook ik op mijn manier mijn steentje kan bijdragen.”

– Jasmine Dumollin

Jasmine Dumollin

Lees ook:

  • Geïnspireerd door het verhaal van Jasmine? Wij zijn voor een aantal functies op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Neem snel een kijkje op apply.mercyships.org en kom mee aan boord!
  • Ook zin in een buitengewone ervaring als vrijwilliger op ons ziekenhuisschip? Hier vind je alle info.