Kinesiste Ann Dessomviele blikt terug op een unieke ervaring met Mercy Ships
Na 15 weken vrijwilligerswerk op het ziekenhuisschip van Mercy Ships is de Belgische kinesiste Ann Dessomviele weer thuis. Maar haar gedachten blijven terugkeren naar het schip dat hoop en genezing brengt aan zij die het het hardst nodig hebben.
In mei keerde Ann Dessomviele terug naar België, na een intense missie van vijftien weken aan boord van de Global Mercy. Het ziekenhuisschip van Mercy Ships biedt gratis medische zorg in landen waar gezondheidszorg allesbehalve vanzelfsprekend is. De herinneringen aan haar periode aan boord flitsen nog dagelijks door haar hoofd.
Haar taak? Helpen bij de revalidatie van kinderen die een operatie aan hun benen ondergingen, vaak door aangeboren afwijkingen of letsels die jarenlang onbehandeld bleven. “Wat dit werk zo bijzonder maakte, was dat ik het hele traject van dichtbij mocht meemaken”, vertelt Ann. “Van de eerste onderzoeken tot de dag dat de kinderen met rechte beentjes én een brede glimlach naar huis gingen.”
(Lees verder onder de foto)
Verbondenheid
De eerste dagen aan boord waren overweldigend. Niet alleen de medische verantwoordelijkheid, maar ook het leven op een schip, de andere cultuur, de taalbarrière en de onbekende omgeving vroegen hun tol. “Ik legde mezelf veel druk op”, geeft Ann toe. “Ik wilde deze kinderen écht geven wat ze verdienen.”
Maar gaandeweg groeide het vertrouwen. In zichzelf, in het team en in de kinderen die ze mocht begeleiden. Door gesprekken met familieleden, zorgverleners en lokale collega’s én door in het weekend het binnenland te verkennen, kreeg ze stilaan meer zicht op de leefomstandigheden van haar jonge patiënten.
“Sommige kinderen waren hun hele leven verbannen uit de gemeenschap omdat ze er anders uitzagen. Ze waren nog nooit naar school geweest en kwamen plots terecht op een groot schip, omringd door vreemde gezichten. Het is niet moeilijk te begrijpen dat dat beangstigend voor hen is.”
(Lees verder onder de foto)
Hoop
Juist daarom is het werk bij Mercy Ships zoveel meer dan medische zorg, benadrukt Ann. “Het menselijke aspect is immens. Door liefdevolle aandacht zie je hoe kinderen die eerst schuw en stil zijn, plots openbloeien. Ze komen binnen met kromme benen, maar vertrekken weer naar huis met rechte benen en vol zelfvertrouwen.”
De band met haar collega’s, zowel uit België als van over de hele wereld, blijft tot vandaag bestaan. Ze onderhoudt ook contact met enkele gezinnen van haar voormalige patiënten. “En hoe meer afstand ik neem van mijn tijd aan boord, hoe sterker ik voel hoe waardevol het was”, besluit ze.
“Mercy Ships biedt meer dan genezing, het biedt hoop. Hoop aan mensen die anders nooit toegang zouden hebben tot operaties of revalidatie. Het was een voorrecht om daar, al was het maar even, deel van uit te maken.”