Opleiding en training

Op onze ziekenhuisschepen, de Africa Mercy en de Global Mercy, worden patiënten geopereerd en verzorgd door geëngageerde vrijwilligers, met hypermodern materiaal waardoor er veel minder complicaties optreden. Maar onze schepen blijven niet permanent in een land. Wie tussen twee missies ziek wordt, kan haast nergens terecht.

Het medisch werk moet daarom doorgaan nadat onze ziekenhuisschepen een land verlaten hebben. Daarom draagt Mercy Ships het opleiden en trainen van lokale medische professionals hoog in het vaandel. In ontwikkelingslanden is er een zwaar tekort aan chirurgen en wanneer een chirurg wordt opgeleid is dat waardevolle bijdrage aan de verbetering van de gezondheidszorg in een land.

Het doel van Mercy Ships is het opleiden van medische professionals om zowel de infrastructuur als de kwaliteit van de plaatselijke gezondheidszorg naar een hoger niveau te tillen.

Dokter Catherine Vandewaeter, anesthesiste in AZ Delta Roeselare en vrijwilligster bij Mercy Ships

“Ik ben in afgelegen gebieden in Senegal artsen en verpleegkundigen gaan opleiden in lokale ziekenhuizen. Door deze lokale mensen op te leiden die op hun beurt hun kennis doorgeven, kunnen we veel gezondheidswerkers bereiken, waardoor de impact op de patiënten heel groot is.”

Verbeteren van medische capaciteit

Tijdens de opleidingen trekken onze medische vrijwilligers (dokters, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers) voor enkele weken naar het binnenland om daar doorgedreven opleidingen te geven aan het plaatselijke zorgpersoneel.

Tegelijk nemen ze medisch materiaal mee, zodat voortaan ook in de lokale ziekenhuizen veilig geopereerd kan worden. We verbeteren de medische capaciteit van een land en maken zo op termijn hulp overbodig.

Dit zijn de voordelen van het opleidingsprogramma van Mercy Ships:

1. Aanzienlijk méér patiënten worden vakkundig geholpen

2. De patiënten krijgen sneller medische zorg, ook wanneer ons ziekenhuisschip er niet is. Hierdoor kunnen aandoeningen niet verergeren tot ze onbehandelbaar worden.

3. De patiënten hoeven geen lange reis naar de kust te maken, maar blijven in hun vertrouwde omgeving.

Chirurgen en zorgverleners

De chirurgen die wij opleiden kunnen op hun beurt weer hun kennis en ervaring doorgeven door andere chirurgen op te leiden. Tijdens operaties aan boord worden lokale chirurgen begeleid om meer complexe operaties zelf in hun eigen land uit te kunnen voeren.

Dit zijn o.a. plastische-reconstructieve chirurgen, oogchirurgen, orthopedische chirurgen en fistelchirurgen. Andere medische professionals die we opleiden zijn: OK-verpleegkundigen, zaalverpleegkundigen en anesthesisten.

Mercy Ships heeft diverse programma’s ontwikkeld om plaatselijke zorgverleners op te leiden. Soms vindt dit plaats op de werkplek van deze mensen zoals in een plaatselijk ziekenhuis.

Dokter Jos Claes, neus- keel- en oorchirurg in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en vrijwilliger bij Mercy Ships

“Je werkt samen met heel gemotiveerde mensen. Ik krijg het gevoel dat mijn werk bij Mercy Ships in Afrika alle vaardigheden en kennis die ik door de jaren heen in mijn vak heb verworven, volledig tot hun recht laat komen.”

Ponseti-methode

Andere trainingen gebeuren aan boord, waar oefenruimtes en lesmateriaal aanwezig zijn. Tijdens de trainingen wordt er veel geïnvesteerd in deze zorgverleners. Hiermee hopen we dat deze professionals zoveel mogelijk anderen trainen en daarmee betere zorg kunnen leveren in hun eigen land.

Een mooi voorbeeld is de Ponseti-methode. Met deze methode kunnen we klompvoetjes van kinderen behandelen zonder dat een operatie nodig is. Mercy Ships wil zoveel mogelijk medisch en paramedisch personeel in Afrika trainen in deze bijzondere techniek. Zo kunnen zij, op een zachte manier en met de beperkte middelen die in Afrika voorhanden zijn, talloze kinderen helpen om normaal te stappen.

Nick Veltjens, kinesist en begeesterd voorvechter van de Ponseti-methode bij Mercy Ships

Nick Veltjens is een vrijwillige kinesist aan boord van onze ziekenhuisschepen. Hij is gespecialiseerd in de Ponseti-methode en heeft er zijn levenswerk van gemaakt om zoveel mogelijk medisch en paramedisch personeel in Afrika te trainen in deze bijzondere techniek.

Maak samen met onze vrijwilligers een duurzame impact in Afrika

Investeer samen met Mercy Ships in opleidingen voor plaatselijke zorgverleners en bouw mee aan een betere gezondheidszorg in Afrika.