• Duurzame hulp Ponseti-methode

De Ponseti-methode

Wist u dat er om de 3 minuten ergens in de wereld een kindje met klompvoeten geboren wordt en 80% daarvan in ontwikkelingslanden? De meeste blijven onbehandeld of worden slecht behandeld.

Bij klompvoeten vertonen de voetjes van het kind bij de geboorte een ernstige afwijking. Hierdoor wordt normaal stappen onmogelijk. Daarom moeten de voeten zo snel mogelijk na de geboorte gecorrigeerd worden.

Met de Ponseti-methode kunnen we klompvoetjes van kinderen behandelen zonder dat een operatie nodig is.

Ponseti-methode Mercy Ships
Ponseti Mercy Ships

Wat is er aan klompvoetjes te doen?

Te vaak worden klompvoetjes geopereerd. In de meeste gevallen, en zeker bij pasgeboren kinderen is, als men er vlug bij is, een operatie van de klompvoeten niet nodig. De Ponseti-methode, die ontwikkeld werd door orthopedist dr. Ponseti, leidt tot een beter en functioneler resultaat, en is minder ingrijpend en goedkoper dan een operatie.

De techniek bestaat erin om de voetjes eerst door voorzichtige manipulatie in de juiste positie te brengen en deze correctie dan vast te leggen met een gipsverband. Na een week wordt het gipsverband verwijderd en worden de voetjes weer een beetje verder bijgestuurd met een nieuw gipsverband. Dat gaat zo 6 à 8 weken door. Op het einde van die periode staan de voetjes meestal in de juiste positie. Nadien moeten braces gedurende een lange periode helpen om het bekomen resultaat te bestendigen en om terugval te voorkomen.

Dr. Ignacio Ponseti is de grondlegger van de zachte behandelingsmethode voor klompvoeten, waarbij de voetjes in enkele weken tijd rechtgezet worden door middel van herhaaldelijk manipuleren en ingipsen van de voet.

Ponseti Mercy Ships
Ponseti Mercy Ships

Nick Veltjens, een begeesterd voorvechter van de Ponseti-methode op de Africa Mercy

Nick Veltjens is een vrijwillige kinesist aan boord van de Africa Mercy. Hij is gespecialiseerd in de Ponseti-methode en heeft er zijn levenswerk van gemaakt om zoveel mogelijk medisch en paramedisch personeel in Afrika te trainen in deze bijzondere techniek.

Zo kunnen zij, op een zachte manier en met de beperkte middelen die in Afrika voorhanden zijn, talloze kinderen helpen om normaal te stappen. En dat maakt voor hen het verschil tussen een volwaardig, gelukkig leven en een leven als verschoppeling.

Ponseti-Methode Veltjens Mercy Ships
Training Ponseti Mercy Ships

Investeer mee in medisch opleidingsmateriaal voor de Ponseti-methode

Voor de opleiding van lokale gezondheidsprofessionals in de Ponseti-methode is natuurlijk heel wat materiaal nodig: gipsrollen en watten, gipszaagjes, meetlatten, scharen, materiaal om braces te maken,… De kostprijs aan materiaal en opleiding om één gezondheidsprofessional op te leiden tot een geschoold Ponseti-beoefenaar bedraagt 150 euro.

150 euro volstaat om één medewerker zoals therapeuten en orthopedische assistenten het correct uitvoeren van de Ponseti-methode aan te leren. 1.500 euro is goed voor 10 opleidingen en met 15.000 euro krijgen maar liefst 100 gezondheidsprofessionals deze levensbelangrijke opleiding.

Zij zullen in Afrika toepassen wat ze geleerd hebben. Op die manier rendeert deze investering in vorming en opleidingsmateriaal vele jaren lang. We redden er niet alleen de slachtoffertjes van vandaag mee, maar ook die van toekomstige generaties.

Ponseti-methode Mercy Ships
Ponseti-Methode Mercy Ships

Onze duurzaamheidsprogramma’s

Cursussen en training Mercy Ships

Wij trainen lokale gezondheidswerkers en chirurgen en verbeteren op die manier de medische zorg in het land waar we actief zijn.

Uitbouw en renovatie Mercy Ships

Wij renoveren operatiekamers en ziekenhuizen en verhogen zo de capaciteit en de kwaliteit van de lokale chirurgische zorg.

Landbouw Mercy Ships

Wij dragen bij aan de kwaliteit van de lokale landbouw en verbeteren de voedselvoorziening om ondervoeding te bestrijden.