Mercy Ships in Madagaskar

De Africa Mercy meert aan in Madagaskar

Het gerenoveerde ziekenhuisschip de Africa Mercy is op 1 februari aangekomen in de haven van Toamasina in Madagaskar. Mercy Ships heeft een decennialange samenwerking met de overheid op het Oost-Afrikaanse eiland, en zal tijdens deze werkperiode opnieuw specialistische operaties aanbieden, waaronder MKA-chirurgie, kinderchirurgie, orthopedie, staaroperaties en reconstructieve plastische chirurgie. Het doel is om tot eind 2024 minimaal 1.150 operaties mogelijk te maken, naast duizenden tandheelkundige behandelingen en medische opleidingen voor honderden lokale zorgprofessionals.

MGD240201 ARRIVAL DRONE CB001 HI MID

De Africa Mercy komt aan in de haven van Toamasina.

Zorg voor velen onbereikbaar

Het eiland Madagaskar heeft momenteel beperkte toegang tot medische zorg. Slechts 20% van de bevolking kan binnen 2 uur de noodzakelijke chirurgische zorg bereiken. Daarbij komt dat 95% van de bevolking financieel geruïneerd is als ze een operatie nodig hebben. Met de grote schaarste aan artsen – er zijn slechts 20 artsen beschikbaar per 100.000 mensen – is een chirurgische behandeling voor velen onbereikbaar. (bron: BMJ Global Health)

Een grondige renovatie

De werkperiode van de Africa Mercy in Madagaskar is de eerste na een grondige renovatie van het schip. Tijdens de renovatie zijn onder andere de IT-systemen vernieuwd, waarmee een naadloze verbinding gelegd is tussen de Africa Mercy en het nieuwste ziekenhuisschip van Mercy Ships, de Global Mercy, die momenteel in Sierra Leone ligt. De upgrades dragen bij aan de trainingsprogramma’s voor lokale artsen, waardoor de ontwikkeling van gezondheidswerkers in het land wordt gestimuleerd. Andere verbeteringen zijn onder andere de modernisering van de kombuis, upgrades van het liftsysteem en de renovatie van verschillende hutten.

MGD240201 ARRIVAL DOCK CELEBRATIONS CB002 HI MID

De Africa Mercy kreeg een feestelijk ontvangst.

Verdubbeling van de impact in Afrika

Met de aankomst van de Africa Mercy in Madagaskar heeft Mercy Ships nu officieel 2 schepen operationeel in Afrika. In maart 2024 start het tandheelkundige programma op het schip, waarna in mei de eerste operaties zullen volgen. Dit geeft Mercy Ships de ruimte om de nieuwe bemanning te trainen zodat ze optimaal gebruik kunnen maken van het vernieuwde ziekenhuis. Met de Global Mercy actief in Sierra Leone en de Africa Mercy in Madagaskar, hoopt Mercy Ships jaarlijks meer dan 5.000 operaties en meer dan 28.000 tandheelkundige behandelingen uit te voeren, en meer dan 2.800 medische professionals op te leiden.

Waarom Madagaskar?

  1. Beperkte toegang tot gezondheidszorg: Madagaskar is een van de armste landen ter wereld en heeft te maken met beperkte toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg. Veel inwoners hebben geen toegang tot essentiële medische voorzieningen, wat kan leiden tot onbehandelde ziekten en lijden.
  2. Chirurgische zorg: Mercy Ships is met name gericht op het bieden van chirurgische zorg. In veel West-Afrikaanse landen ontbreekt het aan gespecialiseerde chirurgen en faciliteiten voor complexe chirurgische ingrepen. Mercy Ships brengt medische professionals en geavanceerde medische voorzieningen naar gebieden waar dergelijke hulp schaars is.
  3. Capaciteitsopbouw: Naast directe medische interventies richt Mercy Ships zich ook op capaciteitsopbouw door lokale zorgverleners op te leiden en medische infrastructuur te versterken. Dit draagt bij aan duurzame verbeteringen in de gezondheidszorg van het land.