Mercy Ships Sierra Leone

De Global Mercy komt aan in Sierra Leone voor een nieuwe werkperiode

De Global Mercy is gisteravond aangekomen in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Het is de zesde keer dat Mercy Ships op uitnodiging van de regering dit land bezoekt. De komende tien maanden werken we samen met het Ministerie van Volksgezondheid om gratis chirurgische operaties aan te bieden aan inwoners van Sierra Leone en specialistische opleidingen te geven aan lokale gezondheidswerkers.

De medische nood in Sierra Leone is hoog: in het land met meer dan 8 miljoen inwoners zijn er slechts 5 algemeen chirurgen. Schattingen van het aantal noodzakelijke, maar niet uitgevoerde operaties lopen op tot wel 91%. Mercy Ships wil tijdens de werkperiode zo’n 2.350 operaties uitvoeren aan boord van de Global Mercy.

(Lees verder onder de video)

Over Sierra Leone

Sierra Leone, een snelgroeiend land met meer dan 8 miljoen inwoners in West-Afrika, heeft een veerkrachtige bevolking en een rijk cultureel tapijt. Hoewel er de afgelopen jaren vooruitgang is geboekt, kampt het land nog steeds met grote uitdagingen op het gebied van gezondheidszorg, met name op het gebied van chirurgische ingrepen. De toegang tot veilige en tijdige chirurgische ingrepen blijft een groot probleem, waardoor een aanzienlijk deel van de patiënten in het land niet op tijd wordt geopereerd.

Kennis lokaal overdragen

Dr. Mustapha Kabba van het Ministerie van Volksgezondheid, reageert op de komst van de Global Mercy: ‘Mercy Ships zal de ernstige zieken behandelen die we normaal gesproken in Sierra Leone niet kunnen helpen, en tegelijkertijd een platform bieden voor jonge artsen om opgeleid te worden tot chirurg. Er zijn geen mond-, kaak- en aangezichtschirurgen in Sierra Leone. Dat Mercy Ships komt met hun chirurgen zien we als kans voor lokale collega’s om te leren, zodat we deze kennis ook lokaal kunnen overdragen.’

Een meerjarig partnerschap voor operaties en opleidingen

De levensveranderende operaties die Mercy Ships aanbiedt, bestaan onder andere uit het verwijderen van tumoren, het corrigeren van gespleten lip en gehemelte, het verwijderen van staar, orthopedie en reconstructieve plastische chirurgie. Patiëntselectieteams hebben in de afgelopen tijd op 8 locaties patiënten geregistreerd en beoordeeld, zowel in het binnenland als in de omgeving van Freetown, ter voorbereiding op de aankomst van het schip.

Naast operaties zal Mercy Ships opleidingen verzorgen binnen de specialismes chirurgie, verpleging, biomedische zorg, steriele verwerking en anesthesie. Het meerjarige partnerschap van Mercy Ships met Sierra Leone richt zich op het versterken van het volledige chirurgische zorgsysteem door te investeren in zorgprofessionals uit Sierra Leone.

> Doe een gift voor onze patiënten in Sierra Leone