• Mercy Ships België

Mercy Ships België

Mercy Ships is een hulporganisatie die streeft naar meer toegang tot medische zorg wereldwijd. Ook vanuit ons land helpen wij bouwen aan een betere gezondheidszorg in Afrika en pakken we de meest urgente chirurgische nood van de armste bevolking aan.

Mercy Ships België is één van de 16 landenkantoren van Mercy Ships wereldwijd. Alles wat wij doen is erop gericht het werk aan boord van de ziekenhuisschepen te ondersteunen.

Ambassadeurs Cath Luyten en Hugo Broos reisden met Mercy Ships naar Kameroen

Onze ambassadeurs Cath Luyten en Hugo Broos reisden naar Douala, Kameroen, waar ze Valérie en Edith ontmoette. Moeder en dochter werden op het ziekenhuisschip van Mercy Ships gratis geopereerd aan een gelijkaardige tumor.

Belgische vereniging sinds 2010

Mercy Ships Belgium vzw wil mensen en middelen inzetten ter ondersteuning van het internationale werk van Mercy Ships. Met het verlangen om vanuit België meer voor Mercy Ships te kunnen betekenen, is in 2010 Mercy Ships België opgericht, een zelfstandige vzw, gevestigd in Antwerpen met een hoofdzetel in Zaventem.

Mercy Ships België krijgt geen overheidssteun en is een onafhankelijke hulporganisatie die werkt met de steun van privépersonen. Wij hebben in België zo’n 80 vrijwilligers die beschikbaar zijn voor onder meer fondsenwerving en administratie.

Mercy Ships België is opgericht door Bert van Dijk. Samen met zijn echtgenote trok hij naar de Africa Mercy en zag hij met eigen ogen het unieke concept van Mercy Ships. Bert was overtuigd en in 2010 richtte hij Mercy Ships België op. Sindsdien is hij vrijwillig voorzitter van Mercy Ships België en combineert hij die onbezoldigde functie met het vrijwillig voorzitterschap van Mercy Ships Global.

“Ik heb 35 jaar in de zakenwereld gewerkt. De laatste jaren woonde ik in Azië. Toen ik naar België terugkeerde, kreeg ik de mogelijkheid om het ziekenhuisschip van Mercy Ships te bezoeken. De Africa Mercy lag toen aangemeerd in Benin (West-Afrika).

Tijdens mijn bezoek werd ik, om in scheepstermen te blijven, midscheeps geraakt. Het duurde geen jaar of ik had Mercy Ships België opgericht. Ik ging op zoek naar financiële steun. Was ik nu bedelaar geworden zoals iemand suggereerde? Ik zag een enorme menselijke opportuniteit om anderen écht te helpen. Dat is zinvol en betekenisvol voor een betere wereld.”

– Voorzitter Bert van Dijk

“De impact is gigantisch: mensen komen blind, kreupel of half verminkt aan boord en verlaten het schip als een nieuw mens. Dat raakt me, telkens opnieuw. De kennis en de vaardigheden die ik tijdens mijn loopbaan heb opgebouwd zet ik in voor iets dat veel groter is dan mezelf.”

Bert van Dijk
Vrijwilliger en voorzitter

Hoe Mercy Ships België helpt

 • 1. Werving en plaatsing van vrijwilligers

  Het werk op de Africa Mercy en de Global Mercy wordt uitgevoerd door vrijwilliger- professionals. Wij ondersteunen de internationale organisatie Mercy Ships door middel van werving en plaatsing van Belgische vrijwilligers aan boord van het grootste ziekenhuisschip ter wereld.

  Aan boord zijn meer dan duizend vrijwilligers nodig om het werk draaiende te houden. Zij vervullen 150 verschillende posities, die in te delen zijn in de categorieën medisch, maritiem/technisch en algemeen.

  Mercy Ships België zorgt samen met de andere landenkantoren en het International Support Center (ISC) in Texas dat deze functies vervuld worden.

 • 2. Fondsenwerving

  Mercy Ships biedt gratis medische zorg en opleidingen voor lokale gezondheidsprofessionals. Om dit bijzondere werk in Afrika te blijven doen, zijn fondsen nodig. Mercy Ships België draagt hieraan bij door fondsen te werven bij particulieren, bedrijven en organisaties.

 • 3. Public Relations (PR)

  In België maken we betrokkenen, donateurs en nieuwe doelgroepen bewust van de enorme medische nood en nodigen we hen uit om deel te zijn van onze missie.

Ambassadrice Cath Luyten in Guinee met Mercy Ships

“Hoe Mercy Ships die mensen hoop en genezing geeft, dat is ongelooflijk”, zegt Cath Luyten bij haar terugkomst uit Guinee, waar ze aan boord ging van ons ziekenhuisschip. “Het komt pas echt binnen als je ter plekke bent geweest: de mensen met verschrikkelijke aandoeningen aan boord, tumoren, misvormde benen, noma, noem maar op. Het zijn mensen als jij en ik, maar die geen eerlijke kans op een leven hebben gekregen.”

Onze ambitie

In België streven wij naar een vermeerdering van het aantal vrijwilligers en van de ingezamelde fondsen. Hier wordt elke dag hard aan gewerkt samen met de onmisbare steun van donateurs, vrijwilligers en partnerorganisaties.

Wij werken hoofdzakelijk met vrijwilligers die vaak van huis uit werken. Onze organisatie is sterk gegroeid mede omdat het concept van hulpverlening velen sterk aanspreekt.

Mercy Ships België is met name gericht op fondsenwerving en het aantrekken van mensen voor het schip en de Belgische vereniging. Wij proberen iedereen taken te geven die passen bij hun interesse, ervaringen, vaardigheden en beschikbare tijd. Momenteel zijn er bijna 20 mensen dagelijks actief op vol- of deeltijdse basis.

Onze activiteiten en donateurs zijn verspreid over heel België en er is grote behoefte aan meer vrijwilligers om onze ambitieuze projecten uit te kunnen voeren.

Help mee als vrijwilliger

Ook in ons land kan je Mercy Ships helpen bouwen aan een betere gezondheidszorg in Afrika. In een stand staan om mensen te ontmoeten, in een school of bedrijf spreken over de werking van Mercy Ships of het geven van een presentatie tijdens een infomiddag: het zijn allemaal voorbeelden van vrijwilligerswerk dat je in België voor ons kan doen. Kijk snel hoe je in België je steentje kan bijdragen.

Meer over Mercy Ships

Wie we zijn Mercy Ships

Wij maken medische en chirurgische zorg toegankelijk voor de allerarmste mensen ter wereld.

Hoe Mercy Ships werkt

Mercy Ships hanteert een op maat gemaakt partnerschapsmodel met elk land waar we worden uitgenodigd.

Ziekenhuisschepen Mercy Ships

Ontdek hoe onze ziekenhuisschepen al meer dan 40 jaar medische hulp brengen naar de allerarmste landen.