GND181102 EYE SCREENING LA002 HI

Medische zorg in Afrika: de missie van Mercy Ships

Naar de dokter gaan, een dringende operatie of behandeling ondergaan, het lijkt allemaal vanzelfsprekend voor ons. Helaas heeft niet iedereen ter wereld toegang tot een dergelijke gezondheidszorg. En dat is nu net waar Mercy Ships het verschil in wil maken: een toegankelijke gezondheidszorg voor de allerarmsten.

In deze blog geven we jou graag wat meer toelichting bij de gezondheidsproblematieken waarmee we in Afrika te maken krijgen en hoe we een zo goed mogelijke medische zorg willen ontwikkelen in de armste streken van dit continent.

Nood aan toegankelijke medische hulp in Afrika

Voor zo’n 5 miljard mensen wereldwijd is een veilige en betaalbare chirurgie bijna ondenkbaar. Er sterven per jaar meer mensen omdat ze geen toegang hebben tot veilige, tijdige en betaalbare chirurgie dan aan malaria, AIDS/HIV en tuberculose samen. De nood aan een efficiënte en bereikbare medische zorg is dan ook erg groot, zeker in landen waar armoede sterk aanwezig is.

Mercy Ships wil verandering brengen in deze situatie en iedereen toegang bieden tot tijdige, veilige en betaalbare medische zorg. We willen de allerarmsten in de wereld een nieuwe toekomst bieden door levensveranderende operaties uit te voeren. Daarnaast wil Mercy Ships de gezondheidszorg van dergelijke landen blijvend verbeteren.

GND181120 UPCOUNTRY SCREENING NZEREKORE GV031 HI

De medische diensten van Mercy Ships

Aan boord van de Africa Mercy, het ziekenhuisschip van Mercy Ships, verlenen we verschillende medische diensten om mensen in Afrika de nodige gezondheidszorg te bieden.

 • Algemene chirurgie
  De chirurgen aan boord van ons schip voeren verschillende algemene operaties uit om de effecten van een verwaarloosd trauma, ziekte of aangeboren aandoeningen te verhelpen. Enkele voorbeelden hiervan zijn het behandelen van een hernia of opgezwollen schildklieren.
 • Fisteloperaties
  Mercy Ships voorziet eveneens gespecialiseerde chirurgie en revalidatie voor vrouwen met een beschadiging aan het geboortekanaal na een te lange bevalling. Deze vrouwen ervaren problemen met de verbinding tussen het geboortekanaal en de blaas waardoor ze urine lekken en verstoten kunnen worden.
 • Oogchirurgie
  Cataract is een vaak voorkomende aandoening in Afrika. Daarom zorgen we voor de juiste medische zorgen om mensen met cataract te helpen. Onze artsen planten kunstlenzen in en corrigeren verschillende oogproblemen.
 • Orthopedische chirurgie
  Door ondervoeding of medisch falen na botbreuken lijden heel wat armen in Afrika aan kromme of slecht ontwikkelde beenderen. De artsen van Mercy Ships behandelen deze mensen en leren bovendien de juiste methoden aan bij de lokale geneeskundigen. Zo kan men deze medische zorg eveneens verder zetten na het vertrek van ons ziekenhuisschip.
 • Palliatieve zorgen
  Onze organisatie levert niet alleen medische zorgen, maar biedt ook emotionele steun en training voor terminaal zieke patiënten en hun omgeving. Onze vrijwilligers helpen iedere persoon omgaan met hun pijn en verlies.
 • Tandheelkundig programma
  De tandartsen aan boord van de Africa Mercy behandelen eveneens pijnlijke, onaangename en potentieel dodelijke tandaandoeningen. Deze behandelingen veranderen de eigenwaarde van de patiënten aanzienlijk en geven hen opnieuw de kans op een dragelijker leven.
 • Plastische en reconstructieve chirurgie
  Deze corrigerende operaties behandelen contracties tussen brandwondlittekens, goedaardige tumoren, enzovoort. Zo kunnen patiënten met zwaar verbrandde ledematen opnieuw bewegen nadat de aaneengegroeide huid operatief losgemaakt werd.
 • Maxillofaciale chirurgie
  Onze chirurgen voeren tot slot ook corrigerende en reconstructieve operaties uit om misvormingen in het aangezicht te verminderen. Vaak zijn deze misvormingen het gevolg van een gespleten lip, open gehemelte, noma of een tumor.

Een nieuwe wending voor Valérie

Een mooi voorbeeld van onze toegankelijke medische dienstverlening is Valérie, uit Kameroen. Valérie kreeg jarenlang te kampen met een tumor aan de rechterzijde van haar aangezicht en werd er twee decennia lang over gepest. Ze had dringend medische hulp nodig, maar die was niet beschikbaar in Kameroen tot de Africa Mercy er aanmeerde in augustus 2017.

 • Wens je meer te weten over de medische ingreep die Mercy Ships uitvoerde om Valerie en Edith hun leven terug te geven en hen een toekomst te bieden? Lees er hier alles over.

Doe een gift voor Valérie