CMA170918 VALERIE PAT13869 BEFORE SL006 HI

Valérie leefde decennialang met een tumor in het gelaat

Wereldwijd hebben zo’n 5 miljard mensen geen toegang tot een veilige, betaalbare en tijdige chirurgische zorg. Kameroen is de thuisbasis voor heel wat onder hen. In dit Afrikaanse land heerst de armoede, zo’n 48% van de bevolking leeft er onder de armoedegrens. Een toegankelijke en veilige medische zorg is hier ver te zoeken.

Om die reden meerde Mercy Ships met de Africa Mercy in augustus 2017 aan in Kameroen. In net geen jaar ter plaatse, voerden onze chirurgen zo’n 2.700 gratis operaties uit en hielpen we verschillende patiënten aan een betere gezondheid. Eén van deze patiënten is Valérie, een moeder die kampte met een aanzienlijk grote tumor in het gelaat.

Het verhaal van Valérie

Valérie leed 25 jaar lang onder de pijn, last en schaamte van de tumor die aan de rechterzijde van haar gelaat groeide. De goedaardige tumor op haar speekselklieren werd gedurende twee decennia omvangrijker en werd steeds zwaarder, zo’n 4 kilo. Dergelijke tumoren kunnen ontstaan door een ontsteking van de speekselklieren, wat vaker voorkomt bij mensen die ondervoed zijn. Nu, in ontwikkelde landen zou zo’n tumor veel sneller behandeld kunnen worden, maar in ontwikkelingslanden zoals Kameroen is dit helaas niet mogelijk door het gebrek aan een betaalbare en veilige medische zorg.

Toen Valérie hoorde dat Mercy Ships in haar land zou aanmeren, besliste ze dan ook om een risico te nemen en naar het schip te reizen om haar tumor te laten verwijderen. Ze wilde niet langer meer door het leven met die pijnlijke tumor en het gebrek aan zelfvertrouwen. Bovendien zocht ze redding voor haar dochter Edith. Toen Edith 7 jaar was begon er immers ook in haar gelaat een tumor te groeien.

De tocht die Valérie’s leven veranderde

In 2018 ondernam Valérie de acht uur durende reis naar de Africa Mercy en legde haar lot en dat van haar gezin in handen van Mercy Ships, meer bepaald in handen van Dr. Gary Parker. Na een operatie van enkele uurtjes en een herstel van een twee weken aan boord van de Africa Mercy keerde Valérie met een gezond gezicht weer naar huis toe.

“Toen ze de verbanden van m’n hoofd haalden, zei ik tegen mezelf ‘wauw, ben ik dit? Is dit echt gebeurd?’”
– Valérie

CMA170922 VALERIE PAT13224 MID WARD SL002 HI

Toen ze in haar dorp aankwam, herkende niemand haar meteen. Plots werd ze omringd en geknuffeld door familie en vrienden. Ze waren allemaal dolgelukkig voor Valérie.

De nieuwe wending voor Valérie en haar gezin

“Voor de komst van Mercy Ships had ik alle hoop laten varen omdat we geen geld hadden voor een operatie. Maar ik wist dat wanneer we bij Mercy Ships zouden toekomen, alles goed zou komen!”
– Valérie

Twee weken na haar thuiskomst van de Africa Mercy, keerde Valérie terug naar het schip. Dit keer vergezeld door haar dochter, Edith, die ook kampte met een speekselkliertumor in het aangezicht. Ook zij werd door Dr. Parker geopereerd en verlost van de misvorming in haar gelaat.

CMA171113 EDITH PAT13872 WARD BEFORE VALERIE PAT13869 ST002 HI

Wil je meer weten over het leven van Valérie na haar operatie aan boord van de Africa Mercy? En wil je weten hoe je een verschil kan maken in het leven van mensen zoals Valérie? Lees dan zeker onze volgende blog ‘Een nieuwe wending en een gelukkig gezin voor Valérie dankzij Mercy Ships’.

Doe een gift voor Valérie