• Oogchirurgie Mercy Ships

Oogchirurgie

In Afrika zijn er bijna 6 miljoen gevallen van blindheid. 80% van deze gevallen is te voorkomen of te verhelpen met een relatief simpele ingreep. Daarnaast zijn de kosten om deze ingrepen uit te voeren relatief laag. Daarom bieden wij gratis oogchirurgie aan.

Door het aanbieden van oogchirurgie willen wij de levenskwaliteit van onze patiënten verbeteren. We genezen mensen die o.a. lijden aan staar, een overgroeiing van het hoornvlies of andere belemmeringen van hun zicht.

Zackaria (6 jaar) uit Senegal

Tijdens onze werkperiode in Senegal zijn er meer dan 500 oogoperaties uitgevoerd op ons ziekenhuisschip. Meer dan 500 patiënten die eerst blind waren kregen zo hun zicht weer terug. Eén van die patiënten was de 6-jarige Zackaria.

Cataract is de belangrijkste oorzaak van blindheid in Afrika

Aangeboren cataract kan onder andere veroorzaakt worden doordat een zwangere vrouw besmet wordt met rode hond (rubella). Een primaire infectie bij zwangere vrouwen geeft een infectie van de placenta en hierdoor kan het virus in de bloedcirculatie van de baby komen.

Dit veroorzaakt ernstige afwijkingen zoals oogafwijkingen waaronder cataract. Behandel je die cataract niet tijdig, dan blijft het kind levenslang blind. Deze problematiek is in Afrika courant. Mercy Ships wil aangeboren cataract zo snel mogelijk detecteren en opereren.

Meer dan de helft van de gevallen lijdt aan staar, een vertroebeling van de ooglens waardoor de patiënt alles wazig ziet. Cataract zal met de jaren alsmaar erger worden totdat de persoon volledig blind wordt. Andere gevallen zijn de correctie van scheefstaande ogen (strabismus) en pterygium (slijmvlies groeit over het hoornvlies).

Niet-chirurgische behandelingen

Onze niet-chirurgische behandelingen richten zich met name op allergieën, infecties, verwondingen en pijn. Ons medisch team verstrekt ook speciale zonnebrillen die UV-straling blokkeren om de ogen te beschermen net na operatie.

Monique (9 jaar) uit Kameroen

Een cataractoperatie was voor Monique uit Kameroen het begin van een nieuwe toekomst. Dit dankzij onze vrijwillige oogchirurgen, die haar gratis opereerden. Vandaag lijdt Monique niet langer aan haar cataract en kan ze terug naar school.

Meer patiëntenverhalen

Mossane Mercy Ships

Mossane is vier jaar en door cataract blind geboren. Haar papa is haar grote held. Hij wilde zó graag zijn lieve dochter haar zicht teruggeven. Na een succesvolle operatie aan boord van ons ziekenhuisschip werd zijn hoop werkelijkheid.

Oogchirurgie Mercy Ships

Aicha was nog maar drie maanden oud toen haar ouders ontdekten dat er iets mis was met haar ogen.

Oogchirurgie Dominique Kerremans

Oogchirurg Dominique Kerremans ging al voor de derde keer mee aan boord van de Africa Mercy als vrijwillig oogchirurg.