fbpx

Oogchirurgie

Dankzij oogchirurgie verbeteren wij de kwaliteit van leven voor patiënten die lijden aan staar, een overgroeiing van het hoornvlies of andere belemmeringen.

In Afrika zijn er bijna 6 miljoen gevallen van blindheid. 80% van deze gevallen is te voorkomen of te verhelpen met een relatief simpele ingreep. Daarnaast zijn de kosten om deze ingrepen uit te voeren relatief laag. Meer dan de helft van de gevallen lijdt aan staar, een vertroebeling van de ooglens waardoor de patiënt alles wazig ziet. Staar zal met de jaren alsmaar erger worden totdat de persoon volledig blind wordt. Andere gevallen zijn de correctie van scheefstaande ogen (strabismus) en pterygium (slijmvlies groeit over het hoornvlies).

Onze niet-chirurgische behandelingen richten zich met name op allergieën, infecties, verwondingen en pijn. Ons medisch team verstrekt ook speciale zonnebrillen die UV-straling blokkeren om de ogen te beschermen net na operatie.

Blind zijn in een ontwikkelingsland betekent vaak dat u niet actief meer deelneemt aan dagelijkse activiteiten binnen de gemeenschap. Blinde kinderen worden verstoten en worden ook door verwaarlozing niet eens ouder dan 5 jaar.

Cataract is in 50% van de gevallen de oorzaak voor blindheid in de Afrikaanse landen waar Mercy Ships opereert. Licht kan niet meer door de lens heen en de patiënt ziet steeds minder tot hij of zij volledig blind is. Hoewel cataract vooral bij ouderen voorkomt, worden er nu en dan ook kinderen geboren met cataract.

Stel u bent blind en volledig afhankelijk van uw familie. Uw kind moet u helpen in huis en kan daardoor niet meer naar school. Door een operatie van 10 minuten kan een blinde vader of moeder opnieuw zien en hierdoor geeft Mercy Ships families weer letterlijk zicht op een hoopvolle toekomst.

Naast de operatie zelf worden ook op dit gebied lokale chirurgen getraind om deze eenvoudige methode van opereren zelf uit te voeren. Een prachtig voorbeeld van hoe het goede werk door kan gaan, nadat Mercy Ships verder is gevaren en op een andere plaats patiënten aan het behandelen is.