Aicha

Een nieuwe wereld vol kleuren voor Aicha

Elke ochtend als het net licht begint te worden, hijst Fatmata haar tweejarige dochtertje Aicha op haar rug om naar de markt te gaan. In het doolhof van houten stalletjes zoekt Fatmata een plek om haar sinaasappels te verkopen. Het kleurrijke fruit geeft de markt een fleurige aanblik. Maar dat kan de kleine Aicha jammer genoeg niet zien. De staar in haar ogen vertroebelt haar zicht en daarmee haar blik op de wereld.

Blind

Aicha was nog maar drie maanden oud toen haar ouders ontdekten dat er iets mis was met haar ogen. ‘Ze probeerde nooit dingen vast te grijpen zoals haar twee oudere broers en zussen op die leeftijd,’ vertelt haar moeder. Als je op de markt naar Aicha kijkt, zie je al snel dat ze zo goed als blind is. Haar ogen bewegen alle kanten op, op zoek naar licht en duiding van alle geluiden die ze hoort. Je ziet de angst op haar gezicht: ze kan de indringende geluiden van autotoeters, voorbijgangers en schreeuwende mensen totaal niet plaatsen en kruipt dicht tegen haar moeder aan.

Aicha Mercy Ships

Geen toegang tot medische zorg

Aicha is één van de bijna 300.000 blinde kinderen in het Afrika ten zuiden van de Sahara. De meesten van deze kinderen zouden perfect genezen kunnen worden als ze toegang zouden hebben tot goede medische zorg. Maar u raadt het al: goede medische zorg is er vaak niet bereikbaar en niet te betalen. Bovendien vertrouwt Fatmata de artsen in Guinee niet genoeg om haar dochtertje aan hen toe te vertrouwen. Ze weet niet waar ze terecht kan voor betrouwbare hulp in haar omgeving. Daarom neemt ze Aicha elke dag maar weer mee naar de markt. Maar ook daar ondervindt ze moeilijkheden. De vrouw bij de kraam naast hen lacht haar uit: ‘Kijk haar ogen eens! Ze is net een kleine heks.’ Het doet Fatmata pijn om dit te horen. ‘Praat niet zo over mijn baby,’ antwoordt ze. Maar tevergeefs.

Aicha Mercy Ships

Een sprankeltje hoop voor Aicha

Als Mercy Ships aanmeert in Conakry, de hoofdstad van Guinee, aarzelt Fatmata lang. Zou ze Aicha meenemen naar een oogscreening? Uiteindelijk waagt ze de stap. Wanneer ze samen met haar man zit te wachten tot Aicha aan de beurt is, ziet ze een groep patiënten die al geholpen zijn. Vandaag is voor hen een grote dag: hun ooglapjes worden verwijderd. Fatmata kijkt toe en ziet hoe het oogteam van Mercy Ships met hen omgaat en met hen meeviert dat hun zicht hersteld is. Langzaam komt er een sprankeltje hoop in haar naar boven.

Aicha Mercy Ships

Het licht van de zaklamp

Maar zou er ook nog hoop zijn voor Aicha? Het screeningsteam van Mercy Ships aarzelt. Staar op zo’n jonge leeftijd zou kunnen betekenen dat de ogen al gestopt zijn met ontwikkelen. Maar als één van onze vrijwilligers met een zaklamp in Aicha’s ogen schijnt, ontstaat er plots een brede glimlach op haar gezicht. Ze grijpt de zaklamp beet en haar ogen laten het licht niet meer los. Het is duidelijk: haar ogen hebben nog kracht in zich, Aicha kan geopereerd worden! Een groot wonder voor haar mama Fatmata.

Een nieuwe wereld

Op de ochtend na haar operatie is het moment dat de ooglapjes van Aicha’s gezicht af mogen. Het is ademloos stil als de chirurg de lapjes verwijderd. Aicha lijkt eerst niet door te hebben wat er gebeurt, maar als de chirurg haar op de grond zet en haar aanmoedigt om te gaan lopen, worden haar ogen groot. Verbaast kijkt ze om zich heen, en langzaam komt die brede glimlach weer op haar gezicht. Een nieuwe wereld gaat voor haar open. Een wereld vol kleuren die ze allemaal kan zien. Een wereld met zoveel nieuwe mogelijkheden voor de toekomst.

> Doe een gift voor een kind als Aicha

Aicha Mercy Ships