Mossane Mercy Ships

Licht in de duisternis voor Mossane

Mossane is vier jaar en door cataract blind geboren. Haar papa is haar grote held. Bij hem voelt ze zich veilig. Hij zou zó graag zijn lieve dochter haar zicht teruggeven.

Met haar handen en tastzin kon Mossane zich goed redden, maar vanwege haar vertroebelde zicht was ze verlegen en trok ze zich vaak terug. Haar ouders waren ‘haar ogen’, en vier jaar lang was het hun grootste wens dat Mossane’s gezichtsvermogen zou worden hersteld.

(Lees verder onder de foto)

Mossane Mercy Ships

Mossane en haar papa voor de operatie.

Operatie

Na haar succesvolle operatie aan boord van ons ziekenhuisschip werd hun hoop werkelijkheid: Mossane kon voor het eerst in haar leven zien. “Voor de operatie kon Mossane niet bukken of naar beneden kijken. Ze bleef maar op één plaats zitten”, zegt haar moeder. Na haar operatie in Senegal kon Mossane voor het eerst in haar leven zien: “Nu speelt ze met haar vriendinnen, rent ze overal heen en doet ze gewoon alles!”

(Lees verder onder de foto)

Mossane en haar mama na de operatie op ons ziekenhuisschip.

Mossane en haar mama zijn terug thuis na de operatie.

Ook Belgische oogchirurg voert cataractoperaties uit aan boord

Patiëntjes zoals Mossane kunnen op onze ziekenhuisschepen geholpen worden. Na hun cataractoperatie kunnen ze eindelijk zien. En dat voor de rest van hun leven.

Onze ziekenhuisschepen zijn goed uitgerust om cataractoperaties uit te voeren. Bij kleine kinderen moet dat onder volledige verdoving gebeuren. We hebben vrijwillige oogartsen aan boord die hierin gespecialiseerd zijn. Zoals de Belgische dokter Dominique Kerremans, die op het ziekenhuisschip veel cataractoperaties uitvoerde.

”Mensen die blind zijn laten zien, is bijna een mirakel voor de patiënten. We zorgen ervoor dat ze weer meetellen in het dorp, we genezen hen, geven hun hoop, halen hen uit hun sociaal isolement. De verhalen van de mensen die hun zicht teruggekregen hebben, zijn heel emotioneel.”

Dominique Kerremans Mercy Ships

Dominique Kerremans is vrijwillig oogchirurg bij Mercy Ships.