Zackaria Mercy Ships patiënt

Zackaria kan spelen zonder blauwe plekken

‘Kunnen de witte vlekjes in mijn ogen nu weggehaald worden?’ Zackaria kijkt zoekend omhoog, in de richting waarvan hij denkt dat daar zijn moeder staat. In zijn hand houdt hij een kaartje van Mercy Ships vast waar een datum opstaat. ‘Ja,’ zegt moeder Binta opgelucht. ‘Ja, Zackaria, dat kan straks.’ Terwijl ze Zackaria’s hand beetpakt om hem te begeleiden, denkt Binta terug aan de zorgen die ze de afgelopen jaren heeft gehad.

Niet zoals andere kinderen

Zackaria is zeven jaar oud en de een na jongste van vijf kinderen. Hij heeft drie zussen en een oudere broer: Elimane. Al snel na Zackaria’s geboorte ontdekt Binta dat Zackaria dezelfde aandoening heeft als Elimane. Beide jongens hebben staar: hun ogen bewegen alle kanten op zonder iets te zien en in het midden van de pupil is een witte vlek zichtbaar. ‘De tranen stroomden over mijn wangen toen ik ontdekte dat Zackaria hetzelfde had als Elimane,’ zegt Binta. ‘Elimane heeft een oogoperatie gehad, maar dit heeft niet geholpen. Zou Zackaria ook voor altijd blind zijn?

Bij het ouder worden beseft Zackaria steeds meer dat hij niet is zoals andere kinderen. Hij kan niets zien van de wereld om hem heen, dus spelen met andere kinderen is erg lastig. Toch laat hij zich hier niet door weerhouden. Hij probeert mee te voetballen en komt soms met blauwe plekken thuis. Avontuurlijk als hij is doet hij gewoon met alles mee, ook al botst hij vaak tegen dingen op en heeft hij soms overal pijnlijke plekken.

Zackaria Mercy Ships

Hoop op genezing voor Zackaria

Op een dag hoort zijn mama Binta via een lokale televisiezender over de komst van de Africa Mercy. Ze veert op: zou dit nieuwe kansen bieden voor haar jongens? Een klein beetje hoop komt op in haar hart. Binta neemt haar jongens mee naar de patiëntenselectie. Daar hoort ze tot haar verdriet dat Elimane niet meer geopereerd kan worden. Hij is al te lang blind geweest en een tweede operatie zou niet helpen.

‘Ik had nooit gedacht dat Zackaria deze operatie zou kunnen krijgen’

Aftellen

Maar voor Zackaria is er wel hoop op genezing. Hij ontvangt bij de selectie meteen een kaartje met de datum waarop hij geopereerd zal worden op de Africa Mercy. Binta is opgetogen en dankbaar voor dit fantastische nieuws. Zackaria is ongelooflijk enthousiast en blij over het nieuws dat ‘de witte vlekjes in zijn ogen’, zoals hij het altijd noemt, verwijderd kunnen worden. Hij kan bijna niet wachten om straks weer te kunnen zien en vraagt elke dag aan zijn moeder hoeveel dagen het nog is tot de operatie.

‘Leren’ kijken

Als Binta en Zackaria de eerste stap aan boord van de Africa Mercy zetten, weet Binta: nu zal Zackaria zijn operatie krijgen. ‘Ik ben wel bang,’ zegt ze, ‘maar ik leg alles in Gods handen.’ De operatie van Zackaria is zo voorbij, een dag na de behandeling mag hij alweer naar huis. Hij moet wel een week later terugkomen voor controle en verschillende oogtesten. Bij jonge kinderen, die van jongs af aan blind zijn, moeten de hersenen leren hoe ze de nieuwe elektrische signalen die vanuit de ogen binnenkomen moeten interpreteren. Een bril helpt hem om zich te focussen.

‘Nu Zackaria beter kan zien, staat hij nauwelijks meer stil,’ zegt Binta. ‘Ik ben zo blij. Ik had nooit gedacht dat Zackaria deze operatie zou kunnen krijgen. Als ik mocht bedenken wat Zackaria later voor beroep kiest, dan zou ik willen dat hij chirurg wordt. Dan kan hij mensen gaan helpen – zoals hij zelf ook geholpen is.’

Met een gift aan Mercy Ships redt u een kind als Zackaria

De vrijwillige chirurgen en verpleegkundigen op ons schip voeren de operaties gratis uit. Zij betalen ook hun reis- en verblijfskosten om aan boord te kunnen helpen. Maar dat kunnen ze enkel en alleen dankzij uw onmisbare bijdrage voor operatiemateriaal, verband en medicijnen.

> Doe een gift voor een kind als Zackaria

Zackaria Mercy Ships