Oogchirurgie, Jacques, Marie en Elodie

Jacques, Marie en Elodie: een nieuwe generatie vol hoop

Amina kwam met haar vier kinderen naar de Africa Mercy. Zelf kreeg ze als kind een oogoperatie die haar toekomst mogelijk maakte.

Voor 2001 zag de toekomst van Amina er donker uit. Als klein meisje werd haar zicht langzaam ontnomen door cataract, haar moeder had geen geld voor een operatie. ‘De kans dat ik ging moeten bedelen was heel groot’, zegt ze.

Gelukkig kwam er in 2001 een oplossing aangevaren. Amina kreeg een gratis oogoperatie op de Anastasis, het ziekenhuisschip dat toen in gebruik was. Ze kreeg haar zicht terug en kon een leven opbouwen.

Ogen ondersteboven

Zestien jaar later slaat het noodlot opnieuw toe. Amina is ondertussen getrouwd en moeder van vier. Maar twee van haar kinderen worden getroffen door oogproblemen.

Wanneer zoon Jacques twee is, merken ze dat hij slecht kan zien. Hij raakte nog goed door de kleuterklas, maar Amina merkte dat lezen en schrijven amper lukt. Jacques’ zicht ging snel achteruit en Amina hield hem noodgedwongen van school af. Een lokale dokter oordeelde dat hij pas kan opereren als Jacques 12 jaar of ouder is.

Ondertussen sparen Amina en haar man om een operatie voor Jacques te betalen in een ziekenhuis dat de operatie wel kan voltooien. Dat zou hen 335 dollar kosten. Dat is enkel voor de operatie, medicijnen en nazorg er niet bijgeteld. Helaas overlijdt de grootvader van Jacques en de familie ziet zich gedwongen het geld aan de begrafenis uit te geven.

Amina’s dochter Elodie vergaat het al niet veel beter. “Ongeveer op de leeftijd dat ze begon te stappen, liep er iets mis met haar ogen. Ze kijken een verschillende richting uit en ze ziet heel slecht. Andere kinderen pestten haar, zeggen dat haar ogen ondersteboven in haar hoofd zitten”, getuigt Amina.

jacque marie elodie gelduldig_cataract

Wijze keuze

Radeloos voor hulp en bedroefd door de toestand van hun kinderen kwam een radiobericht over Mercy Ships als een godsgeschenk op hun pad. Amina, die de organisatie al kende, vertrok meteen met haar kroost naar de Africa Mercy. “Ik heb vier kinderen en besloot om ze meteen allemaal te laten screenen.”

Een wijze keuze, wanneer blijkt dat ook Marie oogproblemen heeft. Baby Bernard blijft gelukkig gespaard van enige aandoening.

Niet lang na de screening worden de drie kinderen behandeld door oogspecialist dr. Bob Burlingame. De operaties waren een succes en dokter Burlingame is tevreden. “Wat een plezier om deze kinderen hun zicht terug te zien krijgen”, zegt hij. “Ze lachen, amuseren zich rot met speelgoed en ze zijn heel actief. De vader speelt lekker met hen mee en is Mercy Ships enorm dankbaar.”

Hoop doorgeven

Amina en haar man merkten meteen de verandering op wanneer ze huiswaarts keren. “Bij elke vogel die overvliegt worden we er luidkeels op gewezen. ‘Kijk mama, een vogel!’, roepen ze dan. Alle drie wijzen ze en roepen ze de vogel achterna.”, lacht Amina.

Volgend semester keren de kinderen terug naar school. Amina weet uit ervaring hoe belangrijk dat is. “Zonder opleiding hebben ze geen toekomst. Nu ze hun zicht terug hebben kunnen ze die tenminste afmaken. Zo kunnen zij op hun beurt een leven opbouwen.”

BEE170411 ELODIE PAT30265 HOME VISIT POST TB0005 HI e1558528772196