Dokter Amadou kan zijn eigen patiënten weer helpen

Dokter Amadou kan zijn eigen patiënten weer helpen

“Ik ben dokter Amadou. Zonder de hulp van mensen zoals u, leefde ik vandaag niet meer.”

Amadou heeft al honderden mensen in zijn omgeving geholpen. Amadou, een 46-jarige arts, stopte vorig jaar met zijn werk in een regionaal ziekenhuis om in zijn eigen dorp een kliniek te openen. Voor zijn dorpsgemeenschap is hij niet alleen hun arts, maar ook hun leider en baken van hoop.

Gezwel

Door een tumor in zijn gezicht, die steeds groter begint te worden, komt zijn passie om anderen te helpen in gevaar. “Het begon allemaal met kiespijn die ongeveer een maand duurde”, vertelt Amadou. “Ik kreeg medicijnen om het te behandelen, maar de pijn ging niet weg. Toen de pijn een aantal weken later alsnog wegging zag ik ineens een knobbel in mijn kaak. Die werd door de tijd heen groter en groter.” Amadou krijgt het moeilijk: “Mensen kijken nu heel anders naar me. Zelfs kinderen zijn bang voor me en lopen weg zodra ze me zien.” En Amadou zelf, met zijn medische achtergrond, denkt in eerste instantie dat zijn tumor door hekserij is ontstaan. Het maakt hem onzeker en bang voor de toekomst.

Amadou Mercy Ships

Geen zicht op hulp

Amadou, die bij het ontstaan van zijn tumor in een regionaal ziekenhuis werkt, klopt in eerste instantie aan bij zijn collega’s om hulp. Maar al snel blijkt dat zij hem niet kunnen helpen. Het ziekenhuis is klein, en de mensen die er werken zijn niet in staat om een operatie uit te voeren. De medische kennis is niet aanwezig, laat staan de materialen die nodig zijn om zo’n operatie te kunnen laten slagen. Amadou is ten einde raad, zeker als hij merkt dat zijn tumor blijft groeien. Wat kan hij nog doen om van zijn aandoening af te komen, als zelfs zijn eigen collega’s hem niet kunnen helpen? Zou hij ooit van zijn tumor verlost worden?

Een radicale keuze

De situatie brengt Amadou tot een radicale keuze. Hij móet een manier vinden om snel geld bij elkaar te sparen en ergens anders een operatie te kunnen ondergaan! Daarom zegt hij zijn baan bij het ziekenhuis op. In zijn eigen dorp begint hij een kliniek, waar hij dorpsgenoten helpt die worstelen met ziektes als malaria. Naast dokter wordt hij ook boer: op zijn eigen land verbouwt hij gewassen, zodat hij ook hiermee geld kan verdienen. ‘Ik moest geld sparen, en snel ook’, vertelt Amadou. ‘De tumor bleef maar groeien en ik zou niet op tijd de hulp kunnen krijgen die ik nodig had als ik in het ziekenhuis bleef werken.’

Amadou Mercy Ships

Als een lopend vuurtje

Maar dan arriveert Mercy Ships in de haven van Conakry, de hoofdstad van Guinee. Het nieuws gaat als een lopend vuurtje rond en bereikt al snel de gemeenschap van Amadou. Patiënten, oud-collega’s en dorpsgenoten komen massaal naar Amadou’s kliniek om hem te vertellen dat ook hij nu een kans heeft om geholpen te worden. De mensen, die normaal altijd door Amadou geholpen worden, zijn blij dat ze eindelijk iets terug kunnen doen door hem te verwijzen naar Mercy Ships. Amadou meldt zich in Boke, een screeningslocatie in het binnenland van Guinee. Al snel hoort hij dat Mercy Ships hem inderdaad kan helpen. Een groot wonder voor Amadou! Het idee dat hij straks weer mensen kan gaan helpen geeft hem een glimlach op zijn gezicht die niet meer verdwijnt.

Genezing

Na de screening duurt het nog een tijdje voordat Amadou daadwerkelijk geopereerd kan worden. Dit weerhoudt hem er niet van om in de tussentijd gewoon in zijn kliniek te werken. ‘Ik heb mezelf altijd voorgehouden dat ik ook met een tumor nog iets voor anderen kan doen. Mensen hebben daar recht op. En als ik mensen om me heen kan helpen, zal God mij ook helpen’, zegt Amadou.

Als Amadou aan de beurt is om geopereerd te worden, gaat het razendsnel. De operatie verloopt voorspoedig en Amadou heeft slechts 2 dagen aan boord nodig om te herstellen. Na zijn eerste en enige poliklinische afspraak mag hij meteen naar huis. Met een dankbaar hart en vol nieuwe plannen vertrekt hij. “Nu ga ik iedereen vertellen over het werk van Mercy Ships,” roept Amadou terwijl hij de jeep instapt die hem naar huis brengt. “Ik word ambassadeur voor Mercy Ships, en ga met de medische technieken die ik aan boord geleerd heb anderen weer helpen.”

> Doe een gift voor een patiënt als Amadou

Amadou Mercy Ships