Vrijwilliger België Mercy Ships

Gamai kan weer juichen na haar lange revalidatie


Moeder Confort had nooit kunnen denken dat die ochtend het begin zou zijn van een nachtmerrie. De dag start voor haar met een simpele handeling: ze hangt een ketel water boven het vuur om rijst te koken. Plots hoort ze een doordringend gegil. Gamai, haar dochtertje van één jaar oud, is met haar wankele pasjes tegen de hete ketel aangelopen en gilt het nu uit van de pijn. Het hete water dringt door tot diep in haar huid en verminkt haar bovenlichaam en armen.

Isolatie

Het geluid dat Gamai maakt gaat bij haar mama Confort door merg en been. Op dat moment staat haar wereld stil. Door de schok zakt ze in elkaar terwijl ze Gamai vastgrijpt en haar probeert te troosten. Als Confort en haar man hun dochter meenemen naar het ziekenhuis, kunnen ze daar niets anders doen dan zalf geven voor Gamai’s huid. Een behandeling om de brandwonden te bestrijden kan de familie niet betalen.

De tijd verstrijkt en de gevolgen van het ongeluk worden langzaam zichtbaar. Gamai’s brandwonden zorgen ervoor dat haar handen en armen samentrekken en in een onbeweegbare, vaste positie komen te staan. Ze kan haar armen en handen hierdoor niet goed meer gebruiken. Mensen in de omgeving van Gamai wijzen naar haar en lachen haar uit, omdat ze er anders uitziet. Dit brengt Confort en haar man tot de keuze om Gamai voortaan binnen te houden. ‘Ik was erg verdrietig en boos omdat mijn dochter verborgen voor de wereld moest opgroeien’, zegt Confort.

(Lees verder onder de foto)

Gamai Mercy Ships

Een glimp van hoop

Als het verdriet om Gamai steeds ondraaglijker wordt, hoort mama Confort haar schoonzus vertellen over de dokters van Mercy Ships, die verbrande lichaamsdelen weer mobiel kunnen maken. En als ons ziekenhuisschip in 2018 aanmeert in Guinee, aarzelt Confort dan ook geen moment: ze brengt de nu 4-jarige Gamai naar de screening. Een glimp van hoop ontstaat in haar hart wanneer ze hoort dat Gamai in aanmerking komt voor een operatie aan boord van de Africa Mercy.

(Lees verder onder de foto)

Gamai Mercy Ships

Pijnlijke revalidatie

En die hoop wordt ook werkelijkheid. Gamai krijgt een operatie op de Africa Mercy. Maar dat is slechts het begin. Daarna volgt nog een lange weg voor haar. Weken van pijnlijke revalidatie volgen, en Confort moet naar dezelfde kreten luisteren die ze de afgelopen drie jaar zoveel mogelijk wilde voorkomen. ‘Het is ondragelijk om haar pijn te horen, maar ik weet dat het moet gebeuren’, zegt ze.

(Lees verder onder de foto)

Gamai Mercy Ships

Groot contrast

Als voor Gamai de dag komt om het schip te verlaten, is ze vol leven. Dansend van vreugde speelt ze met haar vrienden, die haar niet langer uitlachen of nawijzen omdat ze er anders uitziet. Een groot contrast! Enkele weken geleden kon ze haar armen en handen nauwelijks bewegen, nu juicht ze met haar armen ver boven haar hoofd.

Met een gift aan Mercy Ships red je een kind als Gamai

De vrijwillige chirurgen en verpleegkundigen op ons schip voeren de operaties gratis uit. Maar dat kunnen ze enkel en alleen dankzij jouw onmisbare bijdrage voor operatiemateriaal, verband en medicijnen.

> Doe hier een gift voor een kind als Gamai