Hamadou Mercy Ships

Hamadou vindt opnieuw hoop

Zelfs op de jonge leeftijd van 4 jaar wist Hamadou al dat hij anders was dan de andere kinderen in zijn dorp. Na haar bevalling ontdekte zijn moeder Hawa tot haar verbazing dat haar zoon geboren was met een gespleten lip, een aandoening die wereldwijd bij 1 op de 600 kinderen voorkomt.

Bekijk de video of lees Hamadou’s verhaal hieronder verder.

Gespleten lip

Hamadou is geboren met een gespleten lip. Dit betekent dat er een gat zat in zijn bovenste lip. Dit zorgde ervoor dat zijn tanden in een verkeerde stand groeiden en het was moeilijk voor hem om te eten vanwege zuig- en slikproblemen.

Hamadou is opgegroeid in een dorp in het oosten van Senegal in de Tambacounda regio, waar zijn moeder Hawa voor hem zorgde. Hamadou was gefascineerd door technologie. Hoewel zijn moeder hoopte dat hij op school deze passie verder kon ontwikkelen, was ze ook bang hoe de andere kinderen hem zouden behandelen vanwege zijn uiterlijk.

Zijn gespleten lip zorgde ervoor dat Hamadou zowel psychisch als lichamelijk voor enorme uitdagingen kwam te staan. Zelfs zijn eigen familieleden wilden niet uit dezelfde kan drinken als hij, dus werd iets simpels als vocht binnen krijgen een gevoelig onderwerp in het gezin.

Hamadou kon in zijn eigen land geen operatie krijgen. In 2019 nam Hamadou’s moeder hem mee naar een team van verpleegkundigen die patiënten screenden voor Mercy Ships. Door de coronapandemie werd zijn operatie helaas uitgesteld. Ondanks dat Hawa geen behandeling kon vinden voor Hamadou in de daaropvolgende jaren, gaf ze nooit de hoop op dat haar zoon genezen kon worden.

Hamadou Mercy Ships

Operatie op de Africa Mercy

Hawa wachtte drie jaar voordat haar zoon geholpen kon worden. In 2022 konden ze eindelijk aan boord van de Africa Mercy. Het ziekenhuisschip was teruggekeerd naar de haven Dakar om honderden patiënten zoals Hamadou, inmiddels 4 jaar oud, te kunnen opereren.

Hamadou was één van de eerste patiënten die aan boord kwam van het ziekenhuisschip. Hij werd verzorgd door Lily Orcel, een kinderverpleegkundige die die voor de eerste keer vrijwilligerswerk deed voor Mercy Ships. ‘Alles was nieuw voor Hamadou, net als voor mij’, vertelt Lily met een lach. ‘Het is een eer om deel uit te maken van een missie die zo’n grote impact heeft op de kwaliteit van leven voor een patiënt. Het zijn operaties die bij ons thuis zo makkelijk worden gedaan maar waar patiënten hier vaak hun hele leven op wachten.’

En zoals Mercy Ships een impact heeft kunnen maken in het leven van Hamadou en zijn familie, zo drukte Hamadou zelf ook zijn stempel gedurende zijn tijd aan boord. ‘Hamadou was een patiënt die ik niet snel zal vergeten’, vertelt vrijwillig verpleegkundige Mary Toupin. ‘Hij was een 4-jarige jongen met de moed van een 24-jarige. Thuis zorg ik voor een heleboel 4-jarige patiëntjes, maar hij was heel uitzonderlijk.’

Hamadou Mercy Ships

Lachen zoals nooit tevoren

Toen het moment aanbrak dat Hamadou weer naar huis kon gaan, hadden Mary en de andere vrijwilligers geleerd dat dit kleine jongetje een vechter was. ‘Als baby kan het een hele uitdaging zijn om te eten en drinken met een gespleten lip, omdat het invloed heeft op het vermogen om te zuigen en melk te drinken’, zegt ze. ‘Het feit dat hij al 4 was en zijn hele leven met een gespleten lip had geleefd, betekent dat hij een heleboel overwonnen had.’

Een paar weken na zijn operatie was de zwelling in Hamadou’s gezicht afgenomen en kon hij lachen zoals nooit tevoren. Hij werd ontslagen uit het ziekenhuis van de Africa Mercy en kan nu kind zijn zonder vooroordelen over zijn uiterlijk.

> Doe hier een gift voor een patiënt als Hamadou