BEE170303 JOANES PONSETI TREATMENT COMPLETE MS0001 web e1495203247642

Joanes kreeg een recht voetje

Joanes, een jongetje van 6 maanden, is door zijn moeder naar Mercy Ships gebracht in Cotonou. Hij heeft een klompvoet aan zijn rechterbeen en zal onderzocht worden door dr. Nick Veltjens, Mercy Ships Ponseti coördinator, en de lokale fysiotherapeut Melchior. Melchior zal de Ponseti kliniek gaan leiden, wanneer de Africa Mercy naar andere bestemmingen vaart.

Het bekomen van een volledige medische geschiedenis of anamnese van de patiënt, is één van de kritische factoren om te kunnen bepalen of de Ponseti-methode wel de juiste behandeling is. De Ponseti-methode is een manier om de achillespees van de voet te rekken door middel van een gipsverband, om zo de positie van de voet in enkele weken te verbeteren. Door deze methode toe te passen hoopt men een chirurgische ingreep te vermijden.

Maar de voet van Joanes verzet zich tegen de stretching. Een tenotomie zal moeten worden uitgevoerd, waarbij zijn achillespees chirurgisch zal worden doorprikt om het strekken van de voet te vergemakkelijken.

Dr. Lindsay Sheriff zal de operatie uitvoeren, bijgestaan door een lokale chirurg, die deelneemt aan het Mercy Ships Medical Capacity Building en Chirurg Mentoring programma. De procedure is relatief eenvoudig en het duurde dan ook minder dan een minuut om de voet van Joanes te rechten. Daarna kreeg zijn voet een definitief gipsverband, waardoor de pees goed kan genezen en de voet in de juiste positie blijft.

Vervolgens rest er enkel nog een belangrijke taak voor de ouders. Het is niet voldoende dat de artsen de voet in de juiste positie zetten. Het is daarna aan de ouders om het zo te houden. Maar al deze inspanningen zullen Joanes voor de rest van zijn leven ten goede komen.