Juste wil president worden

Vier jaar oud, een sterke wil en hij lijkt helemaal geen last te hebben van de knobbel die op zijn hoofd groeit. Hij heeft zelfs al plannen gemaakt voor als de operatie achter de rug is: “Dan word ik president, ga ik geld verdienen en een auto kopen!” Elisabeth is totaal niet verrast door de ambities van haar kleine man. Juste heeft iets ongeremds en grappigs over zich. Zijn moeder Elisabeth verwondert zich over zijn zorgeloze aard. Ze zou er zelf ook wel een kleine dosis van willen hebben.

“Ik was bang om hem naar school te sturen uit schrik voor wat de kinderen hem zouden kunnen aandoen. Ik overwoog om een hoed op zijn hoofd te zetten.” Maar ze kon zich levendig inbeelden hoe ze deze zouden afnemen en hem plagen. “Je weet hoe wreed sommige kinderen kunnen zijn.” De angst om wat er zou kunnen gebeuren, verteerde haar. Beiden, zijzelf en haar man, besloten hem maar thuis te houden.

Het gezwel ontstond bovenop Justes hoofd, net na zijn geboorte. Toen hij twee maanden oud was, probeerde de dokter, die de bevalling had geleid, het gezwel te behandelen. Maar niet lang daarna kwam het terug, dus probeerde hij een andere methode om de bult te verwijderen. Toen het daarna maar bleef groeien, steeds groter en groter, zei hij tegen Elisabeth: ‘Ik kan je zoon niet langer helpen, je moet andere hulp zoeken.’

Elisabeth vond een andere arts, maar er hing een enorm prijskaartje aan de behandeling: 500,000 CFA (bijna 850 euro). En ze hadden die som helemaal niet. Ze probeerde nog een ander ziekenhuis, maar daar was de behandeling ook te duur. Omdat ze niet opgaf, stuitte ze op nog een mogelijkheid, eentje die betaalbaar bleek doordat een plaatselijke firma sponsorde. Juste’s naam kwam achteraan op een lange wachtlijst te staan.

Tegen de tijd dat hij vier jaar oud werd, had Juste’s gezwel de grootte van een golfbal en Elisabeth was ten einde raad. Er bleef nog maar één mogelijkheid over, het gebed. “Ik heb gebeden… en kort daarna hoorde ik over Mercy Ships!” Een veelbelovende nieuwe optie. In de hoop op goed nieuws bracht Elisabeth haar zoontje Juste bij de artsen van Mercy Ships.

De conditie, waarin Juste verkeerde, eiste verdergaand onderzoek voordat er een besluit over de behandeling genomen kon worden. Het wachten op een antwoord leek wel eeuwig te duren, maar het was het waard geweest toen Elisabeth een afspraakkaart kreeg voor een operatie.

Toen kwam er nog beter nieuws boven water. Wat eerst als een zéér ernstige aandoening werd gezien, bleek achteraf heel eenvoudig te behandelen. Na slechts enkele dagen werd de cyste van Juste veilig verwijderd en werd door de artsen het “OK” gegeven om naar huis te gaan!

Eens thuis werden beiden begroet door hun zeer enthousiaste familie. “Overweldigd door vreugde, viel mijn man op zijn knieën en zei: ‘Ik ben zo blij!’ en hij dankte God voor de genezing van zijn zoontje door Mercy Ships.”

Gaat Elisabeth ervoor om Juste’s droom om president te worden werkelijkheid te laten worden? Misschien. Maar ze heeft wel enkele ideeën over wat hij eerst moet afmaken… zoals de kleuterschool.