Sonia lokale verpleegkundige benin patient mercyships ziekenhuisschip banner foto

Wacht maar tot de tumor weg is

Gedachtenscan

“Dit is de grootste tumor die ik ooit heb gezien,” zegt de röntgentechnicus van de Africa Mercy. Op het scherm verschijnt een enorme tumor. Het gezwel, ter grootte van een voetbal, groeit uit de linkerwang van Sonia, een lokale verpleegster.

Sonia doorliep een heuse scanningsprocedure. Zoemend en gonzend werd de tumor in beeld gebracht en opgemeten. Maar geen enkele scan meet haar diepste gedachten op. ‘Zal ik ooit leven zonder tumor? Zal ik op een dag een eigen gezin kunnen stichten?’ vraagt ze zich af. Ze vertrouwt haar lot toe aan Mercy Ships, in de hoop dat een operatie mogelijk is.

Blikken van afkeer

De grote en zware tumor meesleuren was altijd een enorme last. Voor ze zich buitenshuis begaf, wikkelde Sonia steevast haar gezicht in een sjaal. Zo verbergt ze wat ze liever wil laten verdwijnen.

Sonia stond machteloos tegenover het gezwel, dat maar bleef groeien. Ze onderging al verschillende behandelingen, zonder resultaat. Het viel Sonia zwaar de wereld onder ogen te zien met zo’n grote misvorming. Toch slaagde ze erin een carrière als verpleegster op te bouwen. Elke dag opnieuw trotseerde ze blikken vol afkeer op weg naar haar werk in het lokale ziekenhuis, waar ze haar patiënten met veel zorg behandelde.

De gedachte aan het moederschap en baby’s confronteerde haar keer op keer met de pijnlijke waarheid. Op 34-jarige leeftijd had Sonia nog geen man en geen kinderen.

In vele culturen, waaronder die van Sonia, bepaalt een familie je identiteit en waarde. Zonder een eigen gezin word je beschouwd als minderwaardig. Toch weigerde Sonia de moed te verliezen. “Wacht maar tot die tumor weg is”, nam ze zich voor. “Dan sticht ik mijn eigen gezin.”

Mr. Right

Sonia wachtte nerveus de resultaten van de vele scans af tot het moment waarop ze bekend worden gemaakt. Het nieuws kan haar leven volledig veranderen, ten goede. En dat bleek zo te zijn: de dokters delen haar mee dat ze in aanmerking komt voor een gratis operatie op de Africa Mercy.

Daarna komt de procedure in een stroomversnelling. Het ziekenhuisschip neemt Sonia op voor operatie. Wanneer ze bijkomt en de verbanden verwijderd worden, krijgt Sonia een spiegel om te checken of de tumor volledig weg is. Verheugd ziet ze dat de operatie een groot succes was, de tumor is verdwenen.

Enkele weken later is Sonia een nieuwe vrouw. Met een nieuwe sjaal, een ondeugende glimlach en twinkelende ogen ziet ze er stralend uit. Er rest enkel nog wat tijd totdat de littekens genezen en de huid die de tumor omvatte, zal verder krimpen naarmate de maanden verstrijken. Maar nu kan ze haar droom eindelijk waarmaken. De zoektocht naar ‘Mr. Right’ is begonnen.