Mercy Ships

Marie maakt haar grootste droom waar

Marie is een vrolijke meid van 13 jaar, die graag naar school gaat. Ze weet dat ze met een goede opleiding haar dromen kan verwezenlijken. Daarom laat ze niet toe dat haar aandoening haar hierin belemmert.


Gebogen benen

Als kind ontwikkelde Marie een uitzonderlijke aandoening: door een defect in haar spieren boog haar knie niet naar voren, maar naar achteren. In de tijd dat ze veel groeide werd deze aandoening steeds erger, waardoor ze na verloop van tijd steeds moeilijker kon lopen. Maar ondanks de pijn bij het bewegen bleef Marie Madeleine gewoon naar school gaan, omdat ze vasthield aan haar droom. ‘Marie is een vrolijk meisje, ze heeft veel vrienden,’ zegt Adama, de oma van Marie.

Wachten op een wonder

Op 13-jarige leeftijd heeft Marie Madeleine steeds meer moeite om anderen fysiek bij te kunnen houden. Haar familie omringt haar met alle liefde die ze hebben, om er voor te zorgen dat hun Marie een zo normaal mogelijk bestaan heeft.

Maar oma Adama denkt dat de aandoening van haar kleindochter haar uiteindelijk wel zal belemmeren in het bereiken van haar doelen. ‘Mijn hoop is dat ze net als ieder ander meisje met een rugzak naar school gaat,’ zegt ze. ‘Maar we kunnen ons geen operatie veroorloven, dus we wachten op een wonder.”

Marie Mercy Ships patiënt

Goed nieuws

Op een dag komt dat wonder in de vorm van nieuws van een buurman in hun dorp. Die vertelt hen over de Africa Mercy die aankomt in de haven van Dakar, zo’n 160 kilometer van hun huis. De buurman geeft Adama de informatie voor de selectie van patiënten. En dan gaat het snel: bij Mercy Ships hoort Marie dat ze geopereerd kan worden!

Aan de vooravond van haar operatie heeft Marie het al over haar ‘nieuwe leven’, met alle nieuwe mogelijkheden die daarbij horen. Na een succesvolle operatie aan boord van de Africa Mercy is Marie klaar om te beginnen met de revalidatie.

Marie Mercy Ships patiënt

Een lange revalidatie

Ze werkt enkele uren per week samen met het revalidatieteam om de mobiliteit in haar been te herstellen en de kracht te verbeteren. Haar kniespier is ruim 12 jaar niet goed gebruikt, dus het kost veel tijd om de spieren in haar been opnieuw te trainen om haar gewicht vast te houden. Maar Marie zet door: ze wil zo snel mogelijk weer naar school kunnen!

Enkele maanden na haar aankomst bij de Africa Mercy is dit heldere meisje van 13 jaar met een triomfantelijke glimlach en rechte benen klaar om naar huis én terug naar school te gaan!

Marie Mercy Ships patiënt

Terug naar school

De dag nadat ze weer terug is in hun dorp, is Marie alweer terug in de klas. Haar klasgenoten vragen haar: ‘Hoe komt het dat je been nu anders is?’ Marie Madeleine zegt: ‘God heeft me genezen en Zijn plan voor mij is dat ik nu recht kan lopen.’

Met de operatie is de hoop van oma Adama uitgekomen! ‘Ik ben zo blij dat ze met rechte benen naar school kan,’ zegt ze. ‘Alles is nu helemaal goed!’ De vastberadenheid van Marie heeft haar al heel ver gebracht. Haar Mercy Ships-reis is nu voltooid, maar ze heeft de rest van haar leven nog voor zich!

Met een gift aan Mercy Ships redt u een kind als Marie

De vrijwillige chirurgen en verpleegkundigen op ons schip voeren de operaties gratis uit. Zij betalen ook hun reis- en verblijfskosten om aan boord te kunnen helpen. Maar dat kunnen ze enkel en alleen dankzij uw onmisbare bijdrage voor operatiemateriaal, verband en medicijnen.

> Doe een gift voor een kind als Marie