Marieme Mercy Ships

De 6 kinderen van Marieme kregen een operatie boord van de Africa Mercy

Marieme zocht met haar 6 kinderen – 4 meisjes en 2 jongens – hulp aan boord van ons ziekenhuisschip. De broertjes en zusjes leden allemaal aan syndactylie, een aandoening waarbij de vingers en/of tenen aan elkaar zijn vastgegroeid door een probleem tijdens de zwangerschap.

Bij iemand met syndactylie zijn de vingers en/of tenen aan elkaar vast gegroeid. In het begin van de zwangerschap, als de baby nog heel klein is, zitten alle vingers en tenen aan elkaar vast. Als het ongeboren kind verder groeit, raken de vingers en tenen los van elkaar. Maar bij syndactylie gebeurt dit niet of niet helemaal goed. Twee of meer vingers of tenen blijven dan helemaal of een stukje aan elkaar zitten.

“De kinderen van Marieme leden aan syndactylie van hun eerste tenen. Dit betekent dat ze een soort zwemvliezen hadden die we uit elkaar moesten halen. Onze plastische chirurgen gebruikten huidtransplantaten van hun dijen om de nieuwe openingen tussen hun tenen te helpen genezen”, legt vrijwillig verpleegkundige Laura Matzka uit.

“Het is een zeldzame aandoening en het is bovendien zeldzaam dat de kinderen van Marieme het allemaal hadden. Het was dus een heel unieke situatie, maar de kinderen lieten het hun vreugde absoluut niet belemmeren. Het raakte ons heel erg om ze na hun operatie allemaal zo gelukkig op de afdeling te zien rondlopen”, voegt vrijwilligster Eline Roodzant hieraan toe.“Wekenlang was hun gelach te horen op de hele afdeling.”

Mama Marieme was opgelucht toen ze hoorde dat ze geholpen kon worden door de vrijwillige chirurgen van Mercy Ships. Haar 6 kinderen werden binnen dezelfde week volledig verlost van hun aandoening. “In het begin was ik een beetje bang, maar ik wilde mijn kinderen de kans geven om geholpen te worden. Ik ben heel gelukkig. En wat mijn kinderen nog het meest gelukkig maakt? Dat ze eindelijk teenslippers kunnen dragen, net zoals alle andere kinderen in onze buurt”, blikt Marieme dankbaar terug.

Marieme Mercy Ships

De kinderen van Marieme werden geholpen door de vrijwillige chirurgen en verpleegkundigen aan boord van de Africa Mercy.Marieme Mercy Ships

De 6 broertjes en zusjes kregen een gratis paar sandalen van de vrijwilligers voor ze weer naar huis gingen.