Sema Mercy Ships

Sema kan eindelijk rechtop lopen

Hij doet het al zolang hij zich kan herinneren. Languit op de grond staren naar de lucht, en dan vooral naar de vliegtuigen die voorbij komen. Elke dag ziet de negenjarige Sema er tientallen gaan, onderweg van en naar het vliegveld van Guinee. Steeds als hij weer een vliegtuig hoort, droomt hij ervan om later ooit zelf zo’n grote ‘vogel’ te besturen. De wereld ontdekken, dat is wat hij wil. Maar door de pijnlijke aandoening aan zijn benen zal zijn droom nooit in vervulling gaan.

Medische zorg onbereikbaar

Sema heeft wat we noemen ‘gebogen benen’, een orthopedische aandoening die vaak al op jonge leeftijd ontstaat als gevolg van ondervoeding. Hij heeft dit al vanaf jongs af aan, en naarmate hij ouder wordt, buigen zijn benen steeds verder naar buiten.

Zijn oma Aminata, die voor hem en zijn drie oudere broers en zussen zorgt sinds het overlijden van zijn moeder, heeft zichzelf altijd voorgehouden dat Sema er wel overheen zou groeien. ‘Sommige kinderen lopen ver met hun benen uit elkaar als ze beginnen met lopen,’ zegt ze. ‘We hebben altijd gedacht dat het na verloop van tijd beter zou worden.’ Maar Sema’s benen worden niet beter.

Als hij vier jaar oud is, moet zijn familie accepteren dat het niet meer goedkomt met Sema’s benen. Oma Aminata, die kruiden en paprika’s verkoopt op de lokale markt, kan nauwelijks de kost verdienen voor de 10 mensen die bij haar in huis wonen. Medische zorg zoeken voor Sema is dan ook geen optie. ‘Ik wil heel graag naar de dokter met Sema, maar ik kan dit hoe dan ook niet betalen,’ zegt Aminata. ‘Het maakt me zo verdrietig. Als je kinderen en kleinkinderen hebt, wil je ze alles kunnen geven. Maar voor Sema kan ik niets doen.’

Sema Mercy Ships

Van uitgelachen naar geliefd

Jaren gaan voorbij, en inmiddels is Sema 9 jaar oud. Zijn benen zijn ver naar buiten gaan staan en bezorgen hem ontzettend veel pijn. Overal wordt hij uitgelachen. ‘Mijn benen zijn gebogen, die van mijn vrienden zijn recht,’ zegt Sema. ‘Overal waar ik kom roepen ze me na. “Open benen, open benen” roepen ze dan.’ Die woorden raken hem diep en maken Sema verdrietig.

Maar als de Africa Mercy in Guinee aankomt, en Sema hoort dat hij mogelijk in aanmerking komt voor een operatie, lichten zijn ogen weer op. Zal hij ooit weer kunnen rennen? Na onderzoek blijkt dat Sema met een orthopedische operatie en een aantal maanden intensieve fysiotherapie geholpen kan worden aan zijn aandoening. Wat een blijdschap voor Sema en zijn oma Aminata!

Feest aan boord

De maanden aan boord van de Africa Mercy en in de revalidatietent zijn een feest voor Sema. Hij maakt zich geliefd bij het team van vrijwillige fysiotherapeuten, die met hem spelen en dansen. ‘De mensen op het schip spelen met hem alsof ze hem al heel lang kennen,’ zegt Aminata. ‘We worden hier behandeld als een koning en koningin!’

Terug naar huis

Na enkele maanden kan Sema weer terug naar huis. Omdat zijn benen voor de operatie heel erg naar buiten stonden, zijn ze nu nog niet helemaal hersteld. Maar met goede voeding en volhouden met de revalidatieoefeningen, is er de hoop dat zijn benen nog rechter zullen worden als hij verder groeit. En ook nu al is het voor Sema zoveel makkelijker om rechtop te lopen – in het bijzonder door de extra 8 centimeter die hij gegroeid is door de operatie. En zijn droom? Ook die kan hij weer achterna: hij kan weer naar school! De wereld ontdekken per vliegtuig komt elke dag dichterbij.

Doe een gift voor een kind als Sema

Sema kan na een operatie bij Mercy Ships weer een toekomst opbouwen. Maar er zijn nog veel patiënten zoals hem die wachten op onze hulp. Met een gift helpt u onze vrijwillige dokters en chirurgen om levens te veranderen in Afrika. Bedankt voor uw levensreddende steun!

> Doe een gift voor een kind als Sema

Sema Mercy Ships