Thierry maxfax benin mercyships tumor ziekenhuisschip patient the surgery ship 01

Thierry op weg naar genezing

De 41-jarige mecanicien Thierry is helemaal uit het noorden van Benin gekomen naar de haven van Cotonou, waar de Africa Mercy voor 10 maanden is aangemeerd.

Thierry heeft een tumor aan de linkerkant van zijn gezicht en die is de laatste zeven jaar altijd maar groter en groter geworden. Nu heeft hij eindelijk de hoop gekregen dat Mercy Ships zijn aandoening kan genezen. Maar eerst heeft Thierry een aantal consultaties te doorlopen op de Africa Mercy, om te zien of hij in aanmerking kan komen voor een operatie.

Als eerste wordt er een CT-scan gemaakt om te zien hoe ver de tumor de structuur van zijn gezicht is binnengedrongen. Als Thierry een definitief “nee” zou krijgen voor een operatie, zullen er geen andere opties meer zijn voor hem. Deze operatie is echt zijn laatste kans. De uiteindelijke beslissing ligt bij dr. Gary Parker, de senior maxillofaciale chirurg van Mercy Ships de afgelopen 30 jaar.

Er is het gevaar dat de gezichtszenuw van Thierry beschadigd wordt tijdens de operatie, met een gedeeltelijke gezichtsverlamming tot gevolg. De scan toont bovendien aan dat de tumor is uitgegroeid tot in de luchtwegen. Als hij nu niet verwijderd wordt, kan de tumor blijven groeien en hem langzaam verstikken. Thierry kan zich voorbereiden op de operatie.

Na zes uur in de operatiekamer is Thierry eindelijk bevrijd van zijn tumor. Maar de chirurgen konden de gezichtszenuw niet vrijwaren, aangezien deze te veel was verweven met de tumor. Ze hebben getracht de doorgesneden zenuwen te herstellen, tijdens een bijkomende operatie van drie uur. Het zal een volledige zes maanden van herstel vragen om het uiteindelijke resultaat te kunnen zien. Maar Thierry weet nu al dat hij een ander persoon zal zijn.

Thierry herstelt in het Mercy Ships Hope Center (Hospital Out-Patient Center), maar moet terugkeren naar het schip, omdat er een aantal problemen zijn met zijn wonde. Dr. Lindsay Sherriff, senior arts van Mercy Ships, is in overleg met de patiëntenadviseur Clementine, omdat ze Thierry een zeer moeilijk nieuws moeten brengen.

Het merendeel van dit type tumoren zijn goedaardig, maar deze keer bij Thierry zijn kwaadaardige kankercellen gevonden. Een nieuwe CT-scan moet bepalen of de kankercellen verder uitgezaaid zijn. Indien dit niet het geval is, zal bestraling voldoende zijn om de kanker volledig uit te roeien.

De Africa Mercy heeft helaas niet de nodige uitrusting voor bestraling aan boord. In Benin is zo’n apparatuur zelfs niet beschikbaar. Het leven van Thierry ligt in de weegschaal. Maar er is ook goed nieuws, de kanker is niet uitgezaaid. Bovendien heeft een lokale arts een contactpersoon in Mali waar ze misschien in staat zijn om hem te helpen. Mercy Ships heeft beloofd om Thierry financieel te helpen en hem volledig te steunen tijdens zijn verdere behandeling, ondanks het feit dat hij officieel het schip heeft verlaten.

Thierry is bezorgd en bang voor zijn toekomstige behandeling. Hij zal veel moed nodig hebben en hard moeten vechten om zijn gezondheid te herwinnen. Maar hij zal hierbij alle steun krijgen die hij nodig heeft.