Paul Pascal CMA14064 gespleten lip mercy ships mercyships baby header

Paul redde het nipt van de hongerdood

Paul Pascal was op het randje van de hongerdood. Hij werd geboren met een gespleten lip en een open gehemelte. Zijn mondje sluit daardoor niet goed, en er is een verbinding tussen de neusholte en de mond. De moeder van Paul, Francoise, vocht met alle kracht tegen de nachtmerrie die geen enkele moeder zou moeten doorstaan.

Monster

“Ik begreep niet wat er precies aan de hand was met mijn baby, of hoe ik hem kon helpen”, zegt Francoise over de tijd voor ze naar de Africa Mercy kwam. “Ik kon hem geen borstvoeding geven en wat ik ook probeerde, Paul woog elke dag minder en minder.” Wanneer Paul 3 maand oud was, woog hij nog maar 2 kilo.

“Elke nacht bleef ik wakker om hem te troosten, zijn honger moet pijnlijk geweest zijn. Maar ik kon niets anders doen. Aan een flesje kon hij niet zuigen.” De situatie zag er erg slecht uit voor de kleine Paul Pascal. Een operatie betalen kon Francoise niet. “Mensen uit het dorp noemden hem een monster en spotten met hem. Ik verwachtte elk moment dat hij ging sterven.”

Paul woog minder dan bij zijn geboorte

Want hoe schattig Paul er nu uitziet, zo bleek en ongezond was hij toen hij op het schip kwam. “Francoise hoorde op de radio over Mercy Ships en kwam naar het schip”, begint diëtiste Lee-Ann Borrow James (AUS). Zij volgde Paul van bij het begin op om hem op krachten te laten komen. “De eerste aanblik op het schip was schrikken: een baby met flinterdunne bleke huid, strakgespannen over kleine beenderen en ingevallen wangen. Paul woog zelfs minder dan toen hij geboren werd.”

Pauls toestand was kritiek en hij werd meteen opgenomen in het ziekenhuisschip. “Het is in die verzwakte toestand zelfs moeilijk om te zuigen op een flesje speciaal gemaakt voor baby’tjes met een gespleten lip”, legt Lee-Ann uit. “We begonnen meteen voeding toe te dienen via een spuit en later een sonde.”

Nieuwe toekomst

Stap voor stap komt Paul op krachten. Een operatie voor zijn gespleten lip was nog niet aan de orde. Samen met baby Paul kwam ook Francoise een beetje aan. “Ik slaap veel beter en ben niet meer bezorgd mijn baby te zien sterven” legt Francoise uit.

Drie maanden later weegt baby Paul een gezonde 6,4 kilogram en wordt hij ontslagen uit het ziekenhuis. Hij is nu drie keer de baby die hij was toen hij voor de eerste keer op het schip kwam. Hij keerde meteen terug voor een operatie aan zijn gespleten lip en verhemelte. De operatie was een groot succes, waardoor Paul nu glimlachend een toekomst tegemoet ziet.