Rit Borremans

Rit Borremans: Het ziekenhuisschip voelt als mijn tweede thuis

Rit Borremans ging in 2007 als eerste Vlaamse vrijwilliger aan boord van ons ziekenhuisschip en is intussen een bekend – maar vooral geliefd – gezicht. Ze trok in 2016 ook samen met haar dochter en voormalig Ketnet-wrapster Charlotte Leysen met Mercy Ships naar Benin. “De tandarts waar ik al 32 jaar assistente was, ging met pensioen. Dat was voor mij een goed moment om zo’n project als vrijwilligster in het buitenland te kunnen doen. Mijn man en mijn kinderen stonden er helemaal achter. Ze hebben dat ook heel goed gedaan terwijl ik weg was.”

Terwijl Rit Borremans in haar vroegere tandartsenpraktijk in Berchem heel gecompliceerde behandelingen assisteerde, deed ze in Liberia, Benin, Sierra Leone, Togo, Guinee, Congo-Brazzaville en Madagaskar vooral basis-tandzorg. “De meeste mensen hebben geen tandenborstel en hebben nog nooit een tandarts gezien. Dan zijn heel veel gebitten aangetast door tandbederf. Soms moesten we alle tanden trekken. Zeker bij jonge mensen is dat een moeilijke en emotionele beslissing. Dat soort situaties raakt mij echt.” De tandartsen zijn de enige medici die van het schip gaan en hun werk doen in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte aan wal.

“Toevallig heb ik vaak met dezelfde Engelse tandarts samengewerkt, maar in principe ontmoet je steeds andere collega’s uit de hele wereld. Ter plaatse zijn ook lokale mensen, dayworkers, die ons helpen. Toen een jong meisje van die ploeg stierf, zijn we met het hele team naar haar familie gegaan en hebben we geholpen met de begrafenis. Dat zijn intense momenten die je samen deelt.”

Rit zou normaal gezien nu al voor de 17 keer aan boord zitten van de Africa Mercy, maar door de coronapandemie zal ze nog even geduld moeten hebben. “Iedere reis is anders, maar op het schip ken ik ondertussen heel wat mensen. Een deel van de bemanning wisselt snel, een ander deel woont er jaren. Je werkt er keihard, maar dat geeft ook veel voldoening. Zeker als je al die dankbare patiënten ziet. Na al die jaren voelt de Africa Mercy echt als mijn tweede thuis.”

De getuigenis van Rit Borremans in de media:

Rit Borremans was in december 2020 te gast bij De Madammen op Radio 2.
Luister hier naar het interview:
Deel 1 | Deel 2

Rit Borremans was in december 2016 te gast bij Van Gils & gasten.
Bekijk hier het interview

Artikel in Nieuwsblad Magazine:
Het schip van de hoop: Charlotte Leysen en haar mama op vrijwilligersmissie bij Mercy Ships