Werkperiode Senegal Mercy Ships

Eén haven, twee landen: dit was de allereerste werkperiode van de Global Mercy

De allereerste werkperiode van het gloednieuwe ziekenhuisschip van Mercy Ships – de Global Mercy – werd met veel dankbaarheid afgesloten. Op 20 juni vond het laatste evenement van onze werkperiode plaats. Partners uit heel Senegal en Gambia kwamen bijeen en werden bedankt voor hun steun tijdens de afgelopen maanden. 

Na jaren van plannen en samenwerken kon de Global Mercy voor het eerst patiënten helpen in Senegal. Het was dan ook een speciaal moment toen de allereerste patiënt aan boord kwam: de 4-jarige Amadou liep door de gangen van het ziekenhuisschip, op weg naar zijn operatie. ‘Na alle voorbereidingen zorgde de lach van Amadou voor leven op het schip’, herinnert vrijwilliger Caroline Mallory zich. Na zijn operatie kon Amadou voor de eerste keer in zijn leven met rechte benen lopen. Vanaf nu kan hij gezond opgroeien. Hij kan naar school en later zelfstandig worden!

(Lees verder onder de foto)

SND230314 AMADOU SND01032 AFTER TT005 HI MID

Amadou, de eerste patiënt aan boord van de Global Mercy.

Amadou was de eerste van vele patiënten waarvan het leven zou veranderen door het werk van de Global Mercy in Senegal. Dankzij de gastvrijheid van de regeringen van Senegal en Gambia kon Mercy Ships patiënten uit twee landen helpen via één haven. Een historische primeur voor Mercy Ships, want hierdoor kregen nog meer mensen toegang tot de veilige, gratis chirurgische zorg die ze nodig hadden. De cijfers laten zien dat dit van cruciaal belang is. In Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, waar Mercy Ships opereert, heeft volgens een rapport van The Lancet Commission negen op de tien mensen momenteel geen toegang tot veilige chirurgische zorg.

Senegal en Mercy Ships

Deze werkperiode van Mercy Ships is de derde op rij in Senegal. De reis begon in 2018 toen de Africa Mercy een kort bezoek bracht aan de haven van Dakar. Een jaar later keerde het schip terug om te beginnen met een werkperiode van 10 maanden. Het schip moest in maart 2020 echter eerder dan verwacht vertrekken vanwege de COVID-19 pandemie. Gedurende de pandemie bleef Mercy Ships een nauwe relatie onderhouden met de regering van Senegal en beloofde de organisatie terug te keren.

In februari 2022 werd deze belofte ingelost toen de Africa Mercy Senegal weer binnenvoer. Er kwam zo nieuwe hoop voor vele patiënten. Later dat jaar voegde de Global Mercy zich bij haar zusterschip voor haar allereerste bezoek aan Afrika. Daar werd het nieuwe schip officieel ingehuldigd en kwamen medisch professionals aan boord voor een aantal weken van chirurgische trainingen. Mercy Ships en haar partners hadden de eer om de Dakar Declaration te ondersteunen. Dit is een strategisch plan voor 2030, geïnitieerd door Afrikaanse landen, om belangrijke verbeteringen aan te brengen in Afrikaanse chirurgische, obstetrische en anesthesiesystemen.

(Lees verder onder de foto)

SND230314 KHADIDIATOU SND01139 AFTER EB001 HI MID

Khadidiatou werd bevrijd van een tumor aan boord van de Global Mercy.

Impact

De afgelopen maanden werkten vrijwilligers van over de hele wereld mee aan de missie. 1.184 vrijwilligers uit 59 landen zetten zich in en 272 nationale bemanningsleden werkten in 30 verschillende afdelingen. Ook werd het werk aan boord gesteund door meer dan 50 bedrijfspartners en vele nationale partners.

Dankzij de inzet van al deze mensen kon Mercy Ships bijna 800 operaties uitvoeren. Daarnaast konden 600 gezondheidswerkers opgeleid worden die de chirurgische systemen van Senegal kunnen blijven versterken; ook als de Global Mercy weer is weggevaren. Onder hen zijn professionals zoals Dr. Mohamed Sabounji, die momenteel in opleiding is om de eerste kinderorthopedisch chirurg van Senegal te worden. Na het mentortraject aan boord van de Global Mercy tijdens deze werkperiode is hij weer een stap dichter bij het afronden van zijn studie en het verlenen van zorg aan toekomstige patiënten zoals Amadou.

Toekomst

De werkperiode van de Global Mercy in 2023 is het laatste hoofdstuk in deze vijf jaar durende missie in Senegal, maar dit is zeker niet het einde. Mercy Ships hoopt de relatie met de Senegalese regering de komende jaren verder te ontwikkelen en is van plan om in Dakar een Afrika Service Centre te openen dat als uitvalsbasis zal dienen voor het werk in Afrika.

Ondertussen is Mercy Ships ook in andere landen actief geweest met levensveranderende partnerschappen en programma’s. In landen als Togo, Guinee en Benin blijft Mercy Ships samenwerken met lokale partners en instellingen om zorg te bieden. Van tandheelkundige behandeling en staaroperaties tot onderwijs in agro-ecologie, en nog veel meer.

Mercy Ships is de regering van Senegal dankbaar voor de steun en leiderschap in het bevorderen van chirurgische zorg en onderwijs in Afrika. Terwijl dit seizoen in Senegal ten einde loopt, begint de impact van de Global Mercy pas. Het ziekenhuisschip kwam ondertussen aan in Sierra Leone, waar haar bemanning het land zal dienen en hoop en genezing zal brengen aan nog meer gezinnen.

Hartelijk dank voor uw waardevolle bijdrage aan het mogelijk maken van deze missie.

SNC220307 HAMADOU SNC09666 BEFORE JM013 HI MID

Hamadou uit Senegal voor zijn operatie aan zijn gespleten lip.