Guy Van Camp Mercy Ships vrijwilliger

Guy Van Camp: Ik heb mijn vrijwilligerswerk op de Global Mercy met plezier met een jaar verlengd

Mijn verhaal bij Mercy Ships begon toen ik op een avond naar het nieuws keek. Ik zag dat koningin Mathilde op bezoek was op de Global Mercy in de haven van Antwerpen. Ik wilde er heel graag meer over weten en begon een zoektocht op internet. Al snel was ik gefascineerd door de projecten van Mercy Ships.

Na twee jaar te hebben gewerkt in een ziekenhuis in Saoudi-Arabië, was het voor mij een kans om een nieuwe stap te zetten in mijn professioneel leven als voedingsdeskundige. Een mailtje naar Texas (het hoofdkantoor van Mercy Ships, red.) was de aanzet voor dit nieuw levensverhaal.

Eerste kennismaking met Afrika

Op 12 mei 2022 startte mijn avontuur in de keuken van de Global Mercy. Het ziekenhuisschip lag eerst in Tenerife en vertrok in juni naar Dakar in Senegal voor haar eerste werkperiode. Het was mijn eerste kennismaking met Afrika. Bij mijn eerste bezoek aan de stad was ik dermate geschokt door de extreme armoede en dat bleek volgens andere bronnen nog één van de meeste ontwikkelde steden van West Afrika.

De Senegalezen spreken Frans. Dat is een voordeel omdat je dan gemakkelijker kan communiceren met de lokale bevolking. Alhoewel de meeste Senegalezen leven van dag tot dag zijn ze heel vriendelijk en behulpzaam als je ze wat vraagt.

In Dakar kennen de meeste mensen de activiteiten van Mercy Ships. Zij reageren dan ook zeer enthousiast als je ze vertelt dat je als vrijwilliger op het ziekenhuisschip werkt. Voor veel Senegalezen betekent Mercy Ships het begin van een nieuw leven.

De indrukwekkende foto’s bewijzen dat zeer ernstige misvormingen – bijvoorbeeld als gevolg van een tumor – verholpen kunnen worden en dat de persoon opnieuw een ‘normaal’ leven kan beginnen binnen zijn gemeenschap. De ingrepen zijn volledig gratis zodat iedereen die dringend een operatie nodig heeft geholpen kan worden.

(Lees verder onder de foto)

Guy Van Camp Mercy Ships Vrijwilliger

Guy vierde samen met de andere Belgische vrijwilligers Kerstmis op de Global Mercy.

Vrijwilligerswerk verlengd

Het hele gebeuren heeft mij ertoe aangezet om mijn vrijwilligerswerk bij Mercy Ships met plezier te verlengen voor 1 jaar. De ‘crew’ bestaat uit heel wat verschillende nationaliteiten, gaande van Nieuw-Zeeland over Azië, Europa en Amerika. De voertaal op het schip is Engels, dus een goede basis Engels is wel een vereiste om snel te kunnen integreren in de community aan boord.

Tot op heden is mijn avontuur op de Global Mercy een unieke levenservaring en ik kijk uit naar volgende maand, dan beginnen we aan de werkperiode in Senegal. Ik zal mijn steentje bijdragen om alle vrijwilligers en patiënten van gezonde en lekkere voeding te voorzien.

Samengevat is mijn vrijwilligerswerk bij Mercy Ships een unieke stap in mijn leven die ik niet snel ga vergeten en waarbij ik ook een heleboel leuke mensen heb ontmoet.

– Guy Van Camp

> Heb jij net als Guy zin in een buitengewone ervaring als vrijwilliger bij Mercy Ships? Kijk hoe jij kan helpen.