Ludo Mercy Ships

Ludo blikt tevreden terug op zijn werk aan boord van de Global Mercy

“Het mooiste is om vriendschappen te sluiten over de grenzen van taal en nationaliteit heen”

Hallo, ik ben Ludo en ik ben woonachtig in Egenhoven/Heverlee. Enkele jaren geleden kwam ik in aanraking met Mercy Ships. Vraag me niet meer hoe, waar of wanneer, maar ik was erg geraakt toen ik zag wat Mercy Ships ieder jaar opnieuw verwezenlijkt. Ook de manier waarop – met een ziekenhuisschip – vond ik heel bijzonder! Sindsdien ben ik een trouwe volger en stort ik maandelijks ook een bijdrage. Ik weet dat hierdoor vele kinderen en volwassenen geholpen kunnen worden.

Project Assistent

Toen ik hoorde dat het nieuwe ziekenhuisschip – de Global Mercy – naar Antwerpen zou komen en er vrijwilligers nodig waren om het schip verder in te richten alvorens het naar Senegal vertrekt, heb ik niet getwijfeld om me aan te melden voor een functie aan boord. Mijn aanvraag werd aanvaard en ik werd ingezet als Project Assistent bij Marine Operations (MOPS).

De hele maand november werkte ik op het schip en in het weekend ging ik terug naar huis. Tijdens de week verbleef ik met de andere vrijwilligers in een hotel in Antwerpen en werden we met een shuttle van en naar de Global Mercy gebracht. Aan boord hebben we heel uiteenlopend werk kunnen verrichten, van het schoonmaken van tanks tot het herstellen van en aanpassen van deuren. Mijn ervaring met het werken aan boord van een schip (als machinist) en in enkele chemische bedrijven (als ‘allround’ mechanieker) kwamen goed van pas, evenals mijn jaren dienst bij Port of Antwerp.

‘The 4 Musketeers’

Vooral het schoonmaken van de tanks zal me bijblijven. We vormden al snel een hecht team van vier vrijwilligers met Geert uit Nederland, Sven uit België en Phil uit Australië en hadden de bijnaam ‘The 4 Musketeers’. Na het schoonmaken van de tweede tank hadden we zelfs een tweede bijnaam: ‘de tankratten’. Mijn laatste werk was in de machinekamer, bij Chief Engineer Andy en Second Engineer Sinclair, vaste waarden op de Global Mercy. Het was fijn om te voelen dat zij onze hulp erg op prijs stelden.

“Het is een ervaring die me altijd zal bijblijven”

Het was een enorm leuke tijd aan boord van de Global Mercy. Terug op een schip kunnen werken, nieuwe vriendschappen maken over de grenzen van taal en nationaliteit heen,… Ik heb er echt van genoten en ik hoop binnenkort terug aan boord te kunnen gaan. Het is een ervaring die me altijd zal bijblijven. Ik heb een vorm van samenhorigheid gevoeld die ik iedereen kan aanraden en die eigenlijk ook een goede leerschool is. Het werk van Mercy Ships is meer dan bewonderenswaardig te noemen en ik hoop dat de ziekenhuisschepen nog vele jaren hun schitterende werk verder kunnen zetten met de steun van ons allemaal.

– Ludo T.

Ludo Mercy Ships

'The 4 Musketeers', met van links naar rechts: Geert uit Nederland, Ludo uit België, Sven uit België en Phil uit Australië.

> Heb jij net als Ludo zin in een buitengewone ervaring als vrijwilliger bij Mercy Ships? Kijk hoe jij kan helpen.