Andre Bloemen, Operations, unloading boxes from containers.

200 vrijwilligers werken de Global Mery af in Antwerpen


Het grootste ziekenhuisschip ter wereld, de Global Mercy, wordt momenteel afgewerkt in de haven van Antwerpen. André Bloemen en Tom Avontroodt zijn twee van de meer dan 200 vrijwilligers die het schip klaarmaken voor missies in Afrika.

De Africa Mercy, het private ziekenhuisschip van Mercy Ships dat bij de allerarmsten in Afrika levensveranderende operaties uitvoert, krijgt binnenkort gezelschap van een tweede, nog grotere schip. De Global Mercy wordt momenteel ingericht in de haven van Antwerpen.

“Het is een eer om te mogen meehelpen met de afwerking van dit nieuwe schip”, zegt André Bloemen uit Diepenbeek. “Dit is echt een gigantische logistieke operatie. Alle materiaal wordt uit de vele containers gehaald en moet zijn juiste plek aan boord vinden: van toiletpapier tot medisch materiaal. Ik ben zelfstandige, maar heb mijn werk met alle plezier voor zeven weken aan de kant gezet om hier te kunnen meehelpen. In 2017 was ik vrijwilliger aan boord van de Africa Mercy toen die voor de kust van Kameroen lag. Mercy Ships gaat naar landen waar bijzonder weinig medische voorzieningen zijn. Tijdens elke missie van tien maanden worden telkens enkele duizenden mensen geopereerd.”

Dankbaarheid

Tom Avontroodt uit Lier kookt momenteel voor de vele vrijwilligers die de Global Mercy inrichten. “De sfeer op het schip is heel verrijkend”, zegt Tom. “Datzelfde enthousiasme ervoer ik ook toen ik kookte aan boord van de Africa Mercy in 2020 in Senegal. Waarom ik dit doe? Ik wil de allerarmsten in Afrika helpen. Ik kan met mijn eigen ogen vaststellen welk verschil Mercy Ships maakt voor deze mensen. Kunnen meehelpen, geeft mij een enorme boost.

Bovendien is de dankbaarheid bij de Afrikaanse bevolking enorm groot. Wanneer de Global Mercy is afgewerkt, zal ik als vrijwilliger met het schip meevaren naar Dakar om de bemanning van eten te voorzien. Daar kijk ik al erg naar uit.” Zijn vrijwilligerswerk doet Tom, net als de meer dan 1.000 professionele vrijwilligers die jaarlijks meewerken, gratis. Ook voor de reis- en verblijfskosten staan de vrijwilligers zelf in.

Met de komst van de Global Mercy hoopt Mercy Ships, dat medische en chirurgische zorg toegankelijk maakt voor de allerarmsten in de wereld, uiteindelijk jaarlijks circa 3.000 vrijwilligers aan het werk te kunnen zetten.

> Heb jij ook zin in een buitengewone ervaring als vrijwilliger bij Mercy Ships? Kijk hoe jij kan helpen!

Tom Avontroodt, Galley Team Leader.

Tom Avontroodt zorgt als kok voor de maaltijden aan boord.

André Bloemen, Operationeel assistent, tijdens het uitladen van containers op het schip.