Siara Mirjam Kramer

Mijn bijzondere ontmoeting met Siara

Siara was een jaar oud en sterk ondervoed door haar gespleten lip en open gehemelte. Zonder operatie zou ze sterven omdat ze niet voldoende kon eten. Mercy Ships-vrijwilliger Mirjam sloot haar in haar armen en in haar hart. Ze hield een dagboek bij over haar bijzondere ontmoeting met de kleine Siara.

30 november

Ik zie je voor het eerst. Ik denk dat je een baby’tje van een maand of vier bent. Maar je bent al een jaar. Jij, je ouders en 5 broertjes en zusjes leven in een vluchtelingenkamp. Je bent samen met je moeder en je zus naar de screening gekomen, 220 km ver, omdat je mama gehoord had dat er lieve mensen zouden zijn die jou misschien kunnen helpen.

Ik vertel je moeder dat we je inderdaad kunnen opereren, maar dat je erg ondervoed bent en dat je naar het schip moet komen om eerst op gewicht te geraken. Je moeder is blij en ik geef haar een kaart met de afspraakdatum: 31 december. Ik kan niet wachten om je te zien. Maar dan hoor ik helaas dat je er niet bent. Het maakt me verdrietig.

Siara Mirjam Kramer

Dit is de enige kans voor Siara om geopereerd te worden. Als ze geen operatie krijgt, zal ze sterven aan een infectie omdat ze verzwakt is door ondervoeding.

3 februari

Je staat ineens op de kade! Samen met je vader, Sylvain. Allebei met niets anders dan de kleren die jullie dragen. Ik ben zo blij! Ik zoek iemand op het schip die jouw taal spreekt en voor mij kan vertalen. Ik vraag aan je vader waarom je moeder niet is meegekomen. Papa vertelt dat ze zwanger is en de reis niet kon maken.

In de tijd daarna kom je drie keer per week naar het schip. We geven je babymelk, zodat je calorie n binnenkrijgt. Ik leer papa hoe hij je op een veilige manier kan voeden zonder dat je je verslikt door je open lipje. Je bent ziek: een infectie, malaria, ondervoeding, afwijkende leverfuncties, een vieze schimmelinfectie over je hele huid.

17 februari

Plots groei je bijna een halve kilo per week! Je vader lijkt er nu ook van te genieten om tijd met je door te brengen en neemt je dieet heel serieus. Het is elke keer een feest om te zien hoeveel je bent gegroeid.

Siara Mirjam Kramer

Eindelijk is Siara sterk genoeg voor de operatie aan haar gespleten lipje en open gehemelte!

14 maart

Het is zover! Je operatie staat vandaag gepland. Papa Sylvain moet huilen als hij je een kus geeft. Ik vertel hem dat hij een goede vader is die op deze manier toont hoeveel hij om zijn dochter geeft. De operatie verloopt goed. In de vroege avond ben je weer op de afdeling. Maar je krijgt het lastig om te ademen. Je moet ‘s avonds opnieuw geïntubeerd worden en je komt op intensieve zorg terecht.

Siara Mirjam Kramer

Voor papa Sylvain is het erg indrukwekkend om zijn dochter aan allerlei machines te zien liggen.

15 maart

Alle buisjes en kabeltjes mogen er weer uit! Alles komt goed. Binnen een week zijn je hechtingen, neusverband en maagsonde verwijderd en kan je eindelijk wat normaler gaan eten.

22 maart

Ik ben blij wanneer ik je uit het ziekenhuis mag ontslaan. Hierna blijf je nog 3 weken in de buurt om te zien of je groeit en of je wonde goed geneest. We geven je veel melk en voedselpakketjes mee zodat we je nog een paar kilo extra kunnen laten groeien.

10 april

De dag van je laatste controle. Helemaal klaar om naar huis te gaan. En dan laat ik je los… Afscheid nemen doet pijn. Ik zal je nooit meer zien. Ik weet niet wat ik tegen je vader moet zeggen. Sylvain weet niet wat hij tegen mij moet zeggen. Ik heb alle foto’s uitgeprint voor papa zodat hij aan je mama kan laten zien wat we voor jou deden op dat grote schip.

3 mei

Ik vraag me af of je ondertussen terug bij je mama bent. Misschien gelooft ze wel helemaal niet dat jij het bent als je terugkomt. Van een ondervoed kindje van amper 3,5 kilo, met een gespleten lipje en open gehemelte dat dreigt te sterven, werd je omgetoverd naar een prachtig meisje van 8,5 kilo met een perfect mondje en gezichtje.

Ik ben blij dat ik jou mocht leren kennen, dat ik voor je mocht zorgen, dat we je de levensreddende operatie hebben kunnen geven waar je ouders alleen maar over konden dromen. Jij bent het 100% waard.

– Mirjam, vrijwilligster van Mercy Ships