BEE160821 BANNER COM304 TB0005 HI

12 Keer bewogen door woord en beeld

2016 was een jaar van contrasten. Vooral de aanslagen in België, Duitsland en Frankrijk hebben ons allen diep geraakt. Angst en Wanhoop sloegen toe. Maar er waren ook vele prachtige momenten: momenten van intens, onschatbaar geluk dat u schonk aan alle patiënten van Mercy Ships door uw gift of tijd. U gaf kinderen hun toekomst en levenskracht terug, u gaf radeloze ouders weer hoop. Heel hartelijk dank daarvoor. Wij vertrouwen erop dat u ook bij ons aan boord blijft in 2017. Wij rekenen op u!
Hieronder enkele hoogtepunten van 2016.

Bert van Dijk, vrijwillig voorzitter en het Mercy Ships-team


Januari 2016

YVONNE FERRARI MSBE 1000PX

Het dagboek van Yvonne

Yvonne uit Oostende vertrok in december 2015  voor een derde keer naar de Africa Mercy, haar tweede in Madagaskar. Ze is van taak veranderd, heeft nieuwe kamergenoten en besteedt haar vrije tijd aan het bezoeken van de lokale bevolking. Lees een stuk uit haar dagboek.

Februari 2016

ELISABETH PATIENT MSBE 1000PX

De foto met de traan

De foto van de baby met de traan werd door duizenden mensen bekeken op Facebook. Maar wie is die baby ? Waarom is iedereen zo vertederd door deze éne foto? Bekijk het verhaal van Elisabeth…

Maart 2016

AGRICULTURE MSBE 1000PX

“Food for life” programma

Gezonde voeding in een gezond lichaam. Jaarlijks leidt Mercy Ships lokale boeren op : betere landbouwtechnieken, biologisch boeren, afwisseling van oogsten, voedingsleer, … Dertig cursisten zijn vorig jaar geslaagd in de cursus “Food for Life”. Met hun diploma op zak, konden zijn terugkeren naar huis en hun gemeenschap en hun geleerde technieken omzetten in de praktijk en hun kennis doorgeven aan anderen.

April 2016

ANOUSKA WISSE MSBE 1000PX

Anouska en haar VVF patiënten

Voor haar derde missie aan boord van de Africa Mercy werd de Belgische Anouska geplaatst op de vrouwenafdeling. Niet direct haar eerste keuze, maar al snel maakte ze vele vriendinnen. Lees over haar emotionele ontmoetingen met haar patiënten.

Bekijk nogmaals het filmpje van Gisèle, Zij vertelt haar verhaal, het verhaal dat telt voor zovele vrouwen.

Mei 2016

JAQUES ROGGE MSBE 1000PX

Jacques Rogge steunt Mercy Ships !
Jacques Rogge, erevoorzitter Internationaal Olympisch Comité (I.O.C) zegt over Mercy Ships:

“Als sportliefhebber en medicus geloof ik sterk in de helende kracht van gepassioneerde mensen. Bij Mercy Ships zetten gepassioneerde vrijwilligers zich belangeloos in om hoop en genezing te brengen aan de allerarmsten in de wereld. Het hospitaalschip de Africa Mercy is een uniek platform voor daadwerkelijke en efficiënte medische hulpverlening. Daarom wil ik iedereen aanbevelen om Mercy Ships te steunen”

Juni 2016

Faharoa before and after

Faharoa verdiende onze hulp

Kinderen kunnen keihard zijn voor elkaar. Ze lachten Faharoa uit: “Jij hebt dikke lippen, jij hebt dikke lippen,…” Vijf jaar lang moest dit meisje leven met een pijnlijke tumor in haar lieflijke gezichtje. De tumor zat vast in de spieren en zenuwen van haar gezichtje.

Faharoa wachtte samen met haar mama op haar levensreddende operatie. En die hulp kwam er! Vele mensen hielpen mee om het medisch materiaal voor de complexe operatie te betalen.

Juli 2016

SCREENING MGC MSBE 1000PX

Vaarwel Madagaskar

mada numbers

Na twee jaar komt er een einde aan de missie in Madagaskar. Kijkt u nog even mee wat we daar konden betekenen?

Augustus 2016

ARRIVAL BENIN MSBE 1000PX

Aankomst Benin

De Africa Mercy is aangekomen in Cotonou. Het schip werd feestelijk ontvangen. Iedereen stond te zwaaien met kleurrijke wimpels. Honderden mensen op de kade. De first lady van Benin mocht de vlag van haar land in ontvangst nemen.  Het startsein voor een missie van 10 maanden om hoop en genezing te brengen aan duizenden mensen.

September 2016

HOPE CENTER MSBE 1000PX

HOPE Centrum

Naar jaarlijkse traditie moest er ook in Benin een HOPE Center worden ingericht. En naar jaarlijkse traditie zorgden onze Belgische donateurs hiervoor met hun genereuze giften.  Het HOPE Center is een opvangcentrum voor patiënten met 150 bedden, waar zij  voorbereid worden op hun operatie en na hun operatie kunnen herstellen. Ook patiënten die van heel ver moeten komen naar de Africa Mercy, kunnen hier eerst aansterken voor hun operatie.

Dankzij deze 150 extra bedden kunnen patiënten sneller doorstromen na hun operatie, waardoor zeker 2.500 zwaar zieke kinderen en volwassenen extra kunnen behandeld worden.

Lees hier meer over het HOPE center.

Oktober 2016

PRESIDENT BEZOEK MSBE 1000PX

De President op bezoek

Hé .. is dat … de president ??  Het gebeurt niet elke dag dat de president van Benin je bezoekt in het ziekenhuis, maar op de Africa Mercy bent, kunnen ongelofelijke zaken gebeuren! Met de bemanning op hun paasbest, gaf Mercy Ships’ eigen president en stichter, Don Stephens, President Patrice Talon en zijn entourage een informatieve en hartverwarmende rondleiding op het schip. Beiden spraken gepassioneerd over hun bezieling voor veilige en toegankelijke gezondheidszorg in Benin. President Talon sprak met de patiënten en schudde de hand van vele vrijwilligers. De meeste patiënten waren met stomheid geslagen om hun eigen president aan hun bed te zien! De president zelf was echter nog meer onder de indruk, toen hij de geboekte vooruitgang van elke patiënt vernam. “Dat is fantastisch!”

Bekijk het filmpje uitgeven door het kantoor van president Talon.

November 2016

BERT EN MARY MSBE 1000PX

Voorzitter Bert van Dijk ontmoet Mary tijdens zijn bezoek aan de Africa Mercy in Benin.

Bert van Dijk, vrijwillig voorzitter van Mercy Ships België en Mercy Ships Global was aan boord van de Africa Mercy in Benin. Hij bezocht er veel patiënten. Zo ontmoette hij Mary, een lief meisje van 14 jaar. Ze had een tumor aan het oog, een zogenaamde neurofibroom. Het was vreselijk om te zien hoe het woekerende gezwel haar gezichtje misvormd had. Er viel te vrezen dat deze snel groeiende tumor haar stilaan zou blind maken en isoleren .

Toen Bert haar ontmoette was Mary heel verlegen en erg teruggetrokken. Ze was erg onder de indruk van het grote ziekenhuisschip. Toch pakte ze zijn hand en vroeg hem haar te helpen. Hij heeft haar plechtig beloofd dat ze in goede handen was op de Africa Mercy en dat we al het mogelijke zouden doen

Lees het verhaal van Mary

December 2016

FITIA AFTER MSBE 1000PX

Mercy Ships in de kijker in Vlaanderen.

December was een maand voor Mercy Ships, waarin heel veel tegelijk gebeurde. Charlotte Leysen, Ketnetwrapster,  bezocht haar mama Rit aan boord van de Africa Mercy. Voor Rit was dat al 13e keer. Zij werkt aan boord als tandartsassistente. Samen met haar mama, verschenen zij volop in de Vlaamse pers en op Televisie : Ketnet en bij ‘Van Gils en gasten’.

Stefan De Craene, VRT journalist, bracht ook een bezoek aan boord en maakte een reportage voor Ter Zake.

En Fita, een jongetje van 5 jaar wat symbool stond voor onze december actie. Geef dit kind zijn lach en leven terug. Fita is geholpen en nog velen anderen, dankzij onze oproep in de krant en op TV. U heeft patiënten zoals Fita letterlijk hun lach teruggegeven.