Amadou Global Mercy, Mercy Ships

Amadou is de allereerste patiënt op de Global Mercy

Op maandag 6 maart kreeg de 4-jarige Amadou aan boord van ons ziekenhuisschip een orthopedische operatie die zijn kromme beentjes opnieuw rechtzette. Amadou’s operatie is de eerste van de meer dan 40 geplande orthopedische operaties bij kinderen deze maand. In de komende vier maanden zullen onze vrijwillige chirurgen aan boord van de Global Mercy meer dan 800 gratis operaties uitvoeren.

De vierjarige Amadou uit Senegal is als eerste patiënt geopereerd aan boord van ’s werelds grootste ziekenhuisschip, de Global Mercy. Amadou had vergroeide benen: zijn ene been boog naar buiten, het andere had een knik naar binnen. Op dit moment zijn er in Senegal geen gecertificeerde orthopedische kinderchirurgen die deze aandoeningen kunnen verhelpen. Amadou staat daarom symbool voor de grote nood aan medische hulp die er is wereldwijd: jaarlijks overlijden 17 miljoen mensen door het gebrek aan medische zorg.

“Toen Amadou als klein jongetje begon te stappen merkten we dat hij problemen had”, vertelt Mariatou, een familielid dat Amadou begeleidde naar de Global Mercy. “Zeker toen hij meer interactie zocht met leeftijdsgenoten. Zij konden gewoon op de grond gaan zitten om te eten, terwijl Amadou altijd op een verhoging moet zitten.”

(Lees verder onder de foto)

Amadou Mercy Ships

Amadou voor zijn operatie op ons ziekenhuisschip.

Nieuwe toekomst

Door Amadou’s aandoening is op de grond zitten voor hem erg pijnlijk. Door hem nu te opereren kan zijn aandoening genezen voordat zijn ontwikkeling ernstig wordt beïnvloed. Amadou’s toekomst verandert drastisch door de operaties: hij kan straks gewoon naar school en als elk ander kind spelen, eten en functioneren.

Juichende bemanning

Het moment van de eerste operatie op de Global Mercy was een bijzondere mijlpaal voor Mercy Ships. Wat tien jaar geleden begon als een droom van Don Stephens, de oprichter van Mercy Ships, is eindelijk werkelijkheid geworden. De juichende bemanning en patiënten keken toe hoe Amadou de loopplank van de Global Mercy opliep om geopereerd te worden.

Internationaal operatieteam

De operatie van Amadou werd geleid door orthopedisch kinderchirurg Rachel Buckingham uit het Verenigd Koninkrijk. Samen met een internationaal operatieteam van vrijwilligers namen zij voor het eerst de chirurgische instrumenten op de Global Mercy in handen voor de levensveranderende operatie van Amadou.

(Lees verder onder de foto)

Amadou Mercy Ships, Global Mercy

De operatie van Amadou werd geleid door orthopedisch kinderchirurg Rachel Buckingham.

Één haven, twee landen

Tijdens de werkperiode in Senegal zal de Global Mercy zich richten op operaties op het gebied van aangezichtschirurgie, kinderorthopedie, algemene chirurgie voor kinderen en volwassenen en oogheelkunde. Naar verwachting zullen er in de komende 5 maanden meer dan 800 levensveranderende operaties worden uitgevoerd. Dit is ook de eerste keer dat een schip van Mercy Ships via één haven twee landen zal bedienen: Mercy Ships verwelkomt zowel patiënten uit Senegal als Gambia.

Opleiding voor 600 gezondheidsprofessionals

Naast de operaties zal Mercy Ships ook een nieuwe reeks medische opleidingen aanbieden. Toen de Global Mercy in 2022 in Senegal lag, werd er al een eerste reeks opleidingen gegeven. Het doel is nu om meer dan 600 gezondheidsprofessionals op te leiden in veilige chirurgie, geestelijke gezondheid, primaire traumazorg, SAFE-verloskunde, neonatale reanimatie, anesthesie en essentiële pijnbestrijding. Het opleidingsprogramma bestaat uit individuele trainingen op de Global Mercy en in verschillende ziekenhuizen in Dakar, met daarnaast ook een aparte cursus in Gambia.

Amadou Mercy Ships

Amadou na zijn operatie.