Global Mercy in Dakar, Senegal

De Global Mercy is aangekomen in de haven van Dakar


Het nieuwe ziekenhuisschip van Mercy Ships – de Global Mercy – meerde op dinsdag 14 februari aan in Senegal. Vanuit de haven van Dakar zullen de vele vrijwilligers op ons ziekenhuisschip patiënten uit zowel Senegal als uit buurland Gambia een gratis operatie geven aan boord.

Deze nieuwe werkperiode in Senegal is het resultaat van een partnerschap met de ministeries van Volksgezondheid van Senegal en Gambia. “De aankomst van de Global Mercy in Dakar is een historisch moment voor Mercy Ships, omdat we dit jaar zowel de bevolking van Senegal als Gambia zullen dienen dankzij ons partnerschap met hun ministeries van Volksgezondheid”, aldus Gert van de Weerdhof, Chief Executive Officer van Mercy Ships. “We verwachten dat in de komende vijf maanden meer dan 800 maxillofaciale, pediatrische orthopedische, algemene en oogheelkundige operaties zullen worden uitgevoerd aan boord, waarvan tot 25 procent bij Gambiaanse patiënten.”

(Lees verder onder de foto)

Global Mercy in Dakar, Senegal

De Global Mercy kreeg een warm ontvangst in de haven van Dakar.

Toen de Global Mercy in 2022 reeds in Senegal was, werden meer dan 260 Senegalese gezondheidswerkers aan boord opgeleid in veilige chirurgische zorg, waaronder chirurgische vaardigheden, verpleging en SAFE-anesthesie. Tegen 2023 wil Mercy Ships meer dan 600 medische professionals opleiden.

“Deze nieuwe werkperiode markeert een nieuwe stap in het partnerschap tussen de regering van Senegal en Mercy Ships. De hulp van Mercy Ships levert een essentiële bijdrage aan de versterking van het aanbod van chirurgische zorg en de verbetering van onze gezondheidssystemen. Mercy Ships heeft door zijn talrijke operaties een impact op duizenden patiënten en draagt bij tot de vermindering van ongelijkheden in de toegang tot gezondheid en kwaliteitsvolle medische zorg”, verklaarde Dr. Marie Khemesse Ngom Ndiaye, minister van Gezondheid en Sociale Actie toen. De Global Mercy werd in mei 2022 in Dakar ingehuldigd door Z.E. president Macky Sall van Senegal, een voortrekker in de ontwikkeling van betere toegang tot veilige chirurgie, niet alleen in zijn land, maar in heel Afrika.

Over de Global Mercy

De Global Mercy is speciaal ontworpen als ziekenhuisschip. Het schip is 174 meter lang, 28,6 meter breed en biedt plaats aan 200 patiënten. Het telt zes operatiekamers, een laboratorium, algemene poliklinieken en tandheelkundige en oogheelkundige klinieken. De dekken van het ziekenhuis hebben een totale oppervlakte van 7.000 vierkante meter en hebben verschillende moderne opleidingsfaciliteiten.

Wanneer het schip in een haven aangemeerd ligt, kan het tot 950 mensen huisvesten, waaronder vrijwilligers van over de hele wereld. In de toekomst zal de Global Mercy vele Afrikaanse landen dienen, samen met het tweede ziekenhuisschip van Mercy Ships – de Africa Mercy – die sinds 2007 in dienst is. De Africa Mercy vaart momenteel naar Zuid-Afrika, waar het schip een onderhoudsbeurt krijgt om in het najaar haar dienst te hervatten.

Meer dan 150.000 levens veranderen

In de komende 50 jaar van de Global Mercy zullen naar verwachting meer dan 150.000 levens worden veranderd door chirurgie alleen. Bovendien zullen duizenden Afrikaanse gezondheidswerkers worden opgeleid en begeleid om de impact in hun eigen gemeenschap te vergroten.

> Bekijk hier de mooiste foto’s van de aankomst in Senegal

Global Mercy in Dakar, Senegal

De Global Mercy meerde op dinsdag 14 februari aan in de haven van Dakar in Senegal.