Mercy Ships Madagaskar

De Africa Mercy zet koers richting Madagaskar

De Africa Mercy vertrok op 25 januari naar de haven van Toamasina in Madagaskar. Op 1 februari begint ons ziekenhuisschip er aan een nieuwe werkperiode van 10 maanden. De vrijwillige chirurgen van Mercy Ships zullen aan boord van het ziekenhuisschip meer dan 1.500 gratis operaties uitvoeren. Het is het vierde bezoek van Mercy Ships aan Madagaskar en de eerste werkperiode van de Africa Mercy na haar uitgebreide renovatie in Zuid-Afrika.

Mercy Ships kijkt uit naar haar vierde bezoek aan Madagaskar sinds onze allereerste missie in 1996. Gedurende een periode van 10 maanden zullen de vrijwilligers van Mercy Ships chirurgische en anesthetische zorg aanbieden, evenals opleidingen voor lokale gezondheidswerkers.

De samenwerking van Mercy Ships met Madagaskar gaat ver terug. In de afgelopen drie werkperiodes hebben we samengewerkt met de overheid en het Ministerie van Volksgezondheid om in totaal 2.951 operaties en meer dan 52.000 tandheelkundige ingrepen uit te voeren. Bovendien kregen in het verleden meer dan 2.019 lokale zorgverleners een gratis opleiding.

De aankomst van de Africa Mercy in Madagaskar is het begin van een nieuw hoofdstuk. Het is de eerste keer dat de beide ziekenhuisschepen van Mercy Ships tegelijk actief zullen zijn en de eerste werkperiode van de Africa Mercy na een grondige renovatie in Zuid-Afrika. Het schip werd opnieuw uitgerust om patiënten te voorzien van kwaliteitsvolle chirurgie, waaronder kaakchirurgie, algemene chirurgie, orthopedische chirurgie en reconstructieve plastische chirurgie. Mercy Ships zal tijdens haar bezoek aan Madagaskar ook opleidingen aanbieden voor lokale zorgverleners, zodat zij hun kennis kunnen overdragen wanneer het ziekenhuisschip van Mercy Ships er niet is.

Waarom Madagaskar?

  • Madagaskar is nog steeds een van de armste landen ter wereld.
  • Het land telt 29 miljoen inwoners en meer dan 80% van de bevolking leeft onder de internationaal erkende armoedegrens van 1,90 dollar per dag.
  • Het land telt slechts 20 artsen per 100.000 inwoners.
  • 42% van de kinderen onder de 5 jaar is ondervoed.