Marc Eyskens Mercy Ships

Mark Eyskens: Mercy Ships is een uniek en concreet werk van barmhartigheid

Vrijdagavond 29 september verleende Minister van Staat Mark Eyskens in naam van Koning Filip aan Bert van Dijk, vrijwilliger en voorzitter van Mercy Ships, het ereteken van Commandeur in de Kroonorde. Zijn volledige speech leest u hieronder.

Mercy Ships is een uniek initiatief. Zelf mocht ik de aankomst te Antwerpen beleven van het nieuwe ziekenhuisschip de Global Mercy en het ook inwendig bezoeken. Ik was bijzonder onder de indruk van de toewijding, het beoefenen van kwaliteitsgeneeskunde, de originaliteit en de efficiëntie van de aanpak. En het unieke idealisme van de medewerkers die zich vrijwillig inzetten voor de genezing van de zieke mens.

Mercy Ships is een uniek en concreet werk van barmhartigheid en een project dat over alle grenzen heen uitmunt door de wenselijkheid van meer medemenselijkheid. Mercy Ships vaart op tegen de stroom van agressiviteit, onverdraagzaamheid, individueel en nationaal egoïsme, vreemdelingenhaat, veroveringsdrang, inclusief de vernietiging van de natuur en zelfs oorlog, inclusief het dreigen met massavernietigingswapens die op zoveel plekken heersen in de wereld van vandaag.

Mercy Ships bewijst dat “black live matters” en dit niet beperkt tot maar één huidskleur. Mercy Ships is resultaatgerichte naastenliefde, mededogen, medelijden, barmhartigheid en erbarmen. En dan horen wij allen, als wij het stil maken in onszelf, diep bewogen en dankbaar, de mooiste aria ooit opklinken; “Erbarme Dich”, zoals gecomponeerd door Johan Sebastiaan Bach in zijn Mattheus Passion.

Ik ben nog niet klaar, want ik heb nog een belangrijke mededeling. Het heeft zijne Majesteit Koning Philip behaagd aan de heer Bert van Dijk het ereteken te verlenen van Commandeur In de Kroonorde omwille van zijn grote verdiensten vooral als voorzitter van Mercy Ships. Bert is opgegroeid in een groot Nederlands gezin. Al zijn broers en zusters zijn in het onderwijs werkzaam geweest, zoals ook vader Van Dijk. Bert zijn eerste werkgever was Bekaert. Daarna heeft Bert topposities bekleed bij Volvo, Bombardier en Daimler. Hard werken, engagement, doorzettingsvermogen en een “never give up”- mentaliteit karakteriseren hem. Totdat zijn lieve Belgische vrouw Huguette hem tot de orde riep met de vraag: “Wat is je bottom line”?

Samen besloten ze om terug te keren naar hun thuisbasis in West- Vlaanderen om hun ervaringen te delen en hun talenten in te zetten voor anderen. Met deze instelling en zijn ondernemersbloed heeft hij Mercy Ships opgericht in België. En van het een komt natuurlijk het ander. Inmiddels is hij ook voorzitter van Mercy Ships Global Association en Vice-voorzitter van Mercy Ships International. En Mercy Ships Belgium is een van de snelst groeiende vzw’s.

Wat een schitterende passie en commitment. En dus ook van alle mensen die daarbij betrokken zijn en van iedereen vanavond hier aanwezig en die in een eenzelfde hulde dienen te worden betrokken.

En de bottom line?

Dat zijn Mensen, Mensen, Mensen.
Dat is Liefde, Vrede en Gerechtigheid.

Daar gaat het om!

Bert, gefeliciteerd