Vondelmolen Mercy Ships

Mercy Ships en Vondelmolen

Het verhaal van Vondelmolen begint in 1867, wanneer de familie Borms de Vondelmolen in Lebbeke koopt. Tot net voor de eerste wereldoorlog wordt de molen ingezet om plantaardige olie uit zaden en pitten te halen. Na de eerste wereldoorlog wordt het familiebedrijf een groothandel in bakkerijgrondstoffen.

In de jaren 20 begint Vondelmolen met het bakken van peperkoek, speculoos en beschuit en groeit stap voor stap uit tot de nummer 1 peperkoekbakker van België. Het bedrijf exporteert meer dan de helft van de productie naar het buitenland, van Frankrijk tot Japan. Vondelmolen is vandaag nog steeds een familiebedrijf, met aan het roer Jan Borms, de vijfde generatie peperkoekbakker.

Jan Borms aan het woord:

“Het is altijd onze ambitie geweest om de lekkerste peperkoek te produceren maar niet zonder na te denken over de impact van ons bedrijf op onze omgeving, en met omgeving bedoelen we niet enkel natuur en milieu. Onze familie heeft steeds met zorg en respect omgegaan met onze medewerkers, onze buren en de mensen verder weg van ons. Duurzaamheid zit in het DNA van onze familie, op diverse vlakken. Al sinds 2005 zijn we laureaat van het charter ‘Duurzaam Ondernemen’ van Voka. Sinds 2017 is ons bedrijf CO2-neutraal.

In 2020 kregen we zelfs het UNITAR SDG Pioneer-certificaat van de Verenigde Naties. Maar zoals gezegd, we kijken met een ruime blik naar mens en maatschappij en dragen ons steentje bij om van de wereld een betere plek te maken. Zo schenken we aan voedselbanken, steunen we sociale activiteiten en sponsoren we sportwedstrijden.

Eén van de projecten die we reeds jarenlang steunen is Mercy Ships. Mijn moeder komt uit een familie van artsen en heeft mede daardoor een grote gevoeligheid voor het belang van een goede gezondheid. Daarnaast hebben we reeds lang fijne persoonlijke contacten met enkele mensen bij Mercy Ships en dat heeft tot een goede match geleid.

Het is een cliché om dat te zeggen maar wij realiseren ons vaak niet meer welke goede gezondheidszorg wij hebben. Bij het minste probleem kunnen we snel bij een prima opgeleide arts terecht. In de armste Afrikaanse landen is de gezondheidszorg bijzonder ontoereikend. In Sierra Leone bijvoorbeeld, waar het nieuwe schip van Mercy Ships nu aan een missie bezig is, zijn er amper vijf chirurgen voor een bevolking van bijna negen miljoen. Onvoorstelbaar!

Mercy Ships richt zijn pijlen net op die allerarmste landen. Wij kunnen niet anders dan het werk van Mercy Ships toejuichen. Dagelijks voeren zij gratis tientallen operaties uit die de levens van kinderen en volwassenen redden of zeer ingrijpend verbeteren. Hierdoor kunnen die mensen na vaak lang wachten weer naar school of aan het werk, wat natuurlijk een grote impact heeft op hun levensstandaard. Dat geeft ons bij Vondelmolen dan ook motivatie en vreugde om een partner te kunnen zijn van Mercy Ships!”

> Lees hier het laatste nieuws over de partners van Mercy Ships