Kom in actie Mercy Ships Liliane Caris

Nieuw Zuid in Antwerpen fleurt op met kerststerren voor het goede doel

© Buurt Aan de Stroom

Wie de komende weken door de straten van Nieuw Zuid wandelt, ziet her en der prachtige houten kerststerren verschijnen, in alle maten en gewichten. Die heeft de buurt te danken aan Liliane Caris, een creatieve buurtbewoonster van het eerste uur, die ze met eigen handen maakt en verkoopt voor het goede doel.

“Ik heb vele jaren een zware job in de financewereld gehad, maar na een burnout ben ik eruit gestapt”, vertelt de sympathieke Liliane. “Sinds een jaar of drie zit ik in een handwerkgroepje en probeer ik in de kerstperiode creatieve dingen te doen met garen en houtafval. Ik moet geprikkeld worden, creatief uitgedaagd worden. Twee jaar geleden maakte ik kerstboompjes van resthout, en sinds vorig jaar maak ik kerststerren van het snoeihout uit de tuin van mijn broer. Elk jaar rond deze tijd snoeit hij de platanen in z’n tuin en dat zette me aan het denken. Vorig jaar was het nog allemaal heel ad hoc, maar dit jaar ben ik wat ambitieuzer en heb ik op voorhand al wat mensen aangeschreven.”

Met succes?

“Absoluut. Ik ben er vrijdag aan begonnen en enkele dagen later had ik er al 18 verkocht. Binnenkort zie je mijn kerststerren onder meer bij Buur, Barchel en Triple Living. Leuk, want ik amuseer me er kostelijk mee. Bovendien zorgt het voor een zekere herkenbaarheid in de buurt. Het geeft de buurt wat meer cachet.”

Naar welk goed doel gaat je opbrengst?

“Ik heb er eigenlijk drie. Via mijn Insta-pagina handcrafted.by.lili verkoop ik al een hele tijd haakwerktasjes voor Mercy Ships. Dat is een organisatie die ziekenhuisschepen langs de westkust van Afrika laat varen en de mensen daar voorziet van de nodige medische zorg. Dat kan gaan van tandheelkunde tot dringende operaties. De twee andere organisaties die ik steun zijn iets dichter bij huis heel erg nodig.

Hoe kunnen mensen een kerstster bestellen?

“Dat verloopt het vlotst via mail aan caris.liliane@gmail.com. Ik heb geen webshop, omdat ik het liefst werk op bestelling. Er is namelijk heel veel variatie in de sterren die ik maak: wil je een grote of een kleine? Met lichtjes of zonder? Heb je zelf lichtjes die je wil hergebruiken of niet? De grootste ster die ik kan maken, is 1,7 meter in diameter. Alles daaronder is mogelijk, want ik heb nog heel wat platanentakken over. Voor de late beslissers: ik hoop ook een kleine stand te hebben op de kerstmarkt van Circuit, op 19 december. Daar zal ik sowieso een aantal kleinere sterren te koop aanbieden. Tenzij alles tegen dan al verkocht is, natuurlijk.”

We hopen met je mee. Succes!

De kerststerren van Liliane kosten 15 euro (zonder lichtjes). De opbrengst gaat integraal naar de drie doelen ze steunt. Bestellen kan via caris.liliane@gmail.com.