Jaques vandermeiren port of antwerp voor mercy ships fietsen voor het goede doel bike for africa header

Onze man in Bike for Africa

De CEO van het Havenbedrijf Antwerpen Jacques Vandermeiren gelooft in Mercy Ships. Niet alleen organiseerde hij in het Havenhuis in Antwerpen een fundraisingdiner afgelopen september 2017, hij fietst ook nog eens mee met Bike for Africa 2018. Daarmee helpt hij geld inzamelen voor Mercy Ships.

Wie wil u uit het wiel rijden?

Jacques Vandermeiren: “Het is geen competitie dus veel belang hecht ik niet aan de snelheid. Een spurtje hier en daar zal er wel tussen zitten, dat is natuurlijk onvermijdelijk. Maar de te kloppen man is voor mij Bob Verbeeck van Golazo. Hij is een vriend van me en een oud-olympisch atleet. Als ik hem kan voorblijven zal hij het nog lang mogen horen. Maar in eerste instantie wil ik genieten van de omgeving.”

U neemt voor de eerste keer deel aan Bike for Africa. Wat verwacht u ervan?

Jacques Vandermeiren: “Als ik de verhalen van andere deelnemers hoor die al eens meefietsten zal het een fantastische tocht worden. Iedereen is erg joviaal en het parcours lijkt me prachtig. Ik fiets al heel mijn leven en liefst op verschillende locaties. Fietsen van dorp tot dorp, hier en daar stoppen om van het zicht te genieten en overnachten tussen de lokale mensen, het belooft een bijzondere reis te worden. Als CEO van het Havenbedrijf Antwerpen doe ik vooral economische bezoeken aan havensteden. Nu zal ik ondergedompeld worden in de lokale cultuur en gebruiken. Ik kijk er naar uit Afrika op deze manier te ontdekken.”

Wat is uw motivatie om deel te nemen?

Jacques Vandermeiren: “Omdat ik graag fiets en omdat het ten voordele is van Mercy Ships. Persoonlijk zowel als met het Havenbedrijf Antwerpen staan we achter Mercy Ships. We hebben belangstelling voor alles wat vaart en bovendien willen we het potentieel van Afrikaanse havensteden mee helpen ontwikkelen. Wanneer er dan een organisatie is die van havenstad naar havenstad vaart met het grootste private ziekenhuisschip ter wereld, ondersteunen we die graag. Deelnemen aan Bike for Africa is daarvoor de ideale manier.”

Hoezo?

Jacques Vandermeiren: “Het evenement zal een grote som geld inzamelen voor Mercy Ships. Daarnaast eindigen we op het ziekenhuisschip de Africa Mercy om met eigen ogen te zien hoe alles in zijn werk gaat. Dat zal heel wat mensen, waaronder heel wat hoge profielen uit het bedrijfsleven, overtuigen van het goede werk dat Mercy Ships verricht. De dag na het eerste bezoek kom ik een tweede maal op het schip. Dan komt er een delegatie van de havengemeenschap langs, een uitstap georganiseerd vanuit het Havenbedrijf Antwerpen. Op een vorig fundraisingdiner dat we organiseerden merkten we al dat het verhaal van Mercy Ships belangstelling opwekt binnen de havengemeenschap. Hopelijk creëert het bezoek ook engagement voor de organisatie.”

Marleen Cleemput van ATV maakte een verslag van Bike for Africa. Hier ziet u hoe Jacques het er vanaf bracht: