Orthopedie Mercy Ships Cath Luyten

Aisha kreeg een speciale plek in het hart van Cath Luyten

Toen Aisha drie jaar oud was, werd het haar vader duidelijk dat er iets mis was. De benen van zijn dochter groeiden verkeerd. In ontwikkelingslanden ontwikkelen beenderen van kinderen zich vaak slecht door ondervoeding. Aisha, nu zes, maakte dit mee en groeide op met misvormde benen.

aicha in guinee mercyships voor haar gratis operatie 02

Aisha komt uit een arm gezin van rijsttelers. Ze woonden op het platteland van Guinee in West-Afrika. Haar benen moesten geopereerd worden, wist een dokter hen te vertellen. Dat konden ze niet betalen. Aisha kon ook niet naar school. De school was te ver en de wandeltocht was te pijnlijk. Ze bleef daarom altijd dicht bij huis en probeerde zicht te verbergen voor anderen. Mensen in Afrika met een zware handicap worden snel beschuldigd van hekserij en bijgevolg gemeden als de pest.

Een gratis operatie voor Aisha

Drie jaar lang leefde Aisha met haar pijnlijke benen waar ze amper op kon lopen. Totdat er uiteindelijk een vonkje van hoop het gezin bereikte. Op de radio hoorde haar vader over de komst van Mercy Ships naar Guinee. Hij nam Aisha meteen mee naar een screening in de buurt. Daar kreeg hij het goede nieuws dat ze een gratis operatie kon krijgen.

cath luyten ontmoet aicha in guinee mercyships en brengt haar aan boord 01

In de wachtrij om het ziekenhuisschip te betreden, zag Cath Luyten Aisha. Meteen ontroerd door het verhaal van Aisha, besloten ze samen de loopplank op te klimmen van het ziekenhuisschip.

“De eerste aanblik was hartverscheurend”, zegt Cath Luyten over de ontmoeting. “Ik vroeg me af hoe ze jarenlang op die benen kon rondlopen. Verschrikkelijk gewoon. Aisha is nu zes jaar, dus ze loopt al jaren rond met die pijnlijke O-benen. We zijn samen de gangway, de loopplank naar het schip, opgeklommen. Helemaal niet evident voor Aisha.”

cath luyten ontmoet aicha in guinee mercyships en brengt haar aan boord 02

Aan boord kreeg Aisha een orthopedische operatie die haar benen recht zetten.

“Aisha is de volgende dag meteen geopereerd,” zegt Cath Luyten. “Na de operatie zag ik hoe de dokters haar beentjes in gips legden. Beentjes die nu mooi recht stonden. En de dag nadien zal Aisha ontwaken, dan zal ze zien dat haar beentjes recht staan. Dat wil zeggen dat zij de komende jaren achter de bal zal kunnen aanlopen. Samen met haar vriendjes, als nooit tevoren. Dat was… dat was het moment waarop ik besefte dat Mercy Ships echt wel het verschil maakt.”

Orthopedisch programma from Mercy Ships Belgium on Vimeo.

CTA Aisha v2