Cheikh Mercy Ships

Cheikh en zijn mama vonden hoop op het ziekenhuisschip van Mercy Ships

“Het leven is zwaar wanneer je een kind hebt dat niet kan eten”, zegt Ndeye. Haar zoon Cheikh werd geboren met een gespleten lip en open gehemelte. Ndeye had moeite met borstvoeding geven. Om haar zoon toch de nodige hoeveelheid melk te geven, voedde ze hem zo goed als mogelijk met de fles. Maar Cheikhs toestand bleef achteruitgaan.

Slikken was moeilijk en het voedsel lekte vaak door zijn neus. Hierdoor ontwikkelde Cheikh een afkeer van eten en overleefde hij gedurende de eerste twee jaar voornamelijk op moedermelk. Omdat hij ondervoed was, vertraagde zijn ontwikkeling. Zijn drie oudere zussen hadden vóór hun eerste verjaardag al leren lopen, terwijl Cheikh op zijn tweede verjaardag nog kroop en niet kon spreken. Mama Ndeye was erg bezorgd om haar kleine jongen.

(Lees verder onder de foto)

Cheikh Mercy Ships

Omdat Cheikh geen vast voedsel kon eten, dronk hij grote hoeveelheden melk, wat een zware kost was voor het gezin. Cheikhs vader bleef werken als leraar, maar vreesde zijn baan te verliezen omdat het gezin door hun dorp werd buitengesloten. Collega’s van Cheikh vader dachten dat de slechte gezondheid van zijn zoon zijn tekortkomingen als vader en man weerspiegelde. Mama Ndeye vreesde voor nog meer donkere dagen. Ze was bang dat hun dorpsgenoten haar gezin definitief de rug zouden toekeren.

Twee moeilijke jaren gingen voorbij. Maar dan komt Cheikhs vader tijdens een gesprek met een collega plots te weten over het bestaan van Mercy Ships. Het ziekenhuisschip de Global Mercy lag aangemeerd in de haven van Dakar. Met de moed der wanhoop trok Ndeye met haar zoontje naar het schip. “Ik verliet mijn huis anders nooit, ik ging nooit ergens naartoe. Ik zorgde gewoon voor Cheikh om hem te helpen eten en overleven”, vertelt Ndeye, die bovendien haar baan had moeten opgeven om voor haar zoon te kunnen zorgen.

(Lees verder onder de foto)

Cheik verhaal patiënt Mercy Ships

Aangepast voedingsprogramma

Na een screening door de vrijwiligers van Mercy Ships, kwam er goed nieuws voor Cheikh en zijn mama: de jongen kon geholpen worden aan boord. Maar voordat Cheikh geopereerd kon worden, moest hij eerst aansterken. Trina Laidlaw, vrijwillige coördinator voor kindervoeding bij Mercy Ships, begeleidde Cheikh in zijn voedingsprogramma, zodat hij voldoende kon aankomen om een operatie te krijgen. Als eerste stap moest hij overschakelen van moedermelk naar een speciale melk voor peuters om zijn spieren te versterken.

Het aangepaste voedingsprogramma wierp zijn vruchten af: na twee maanden had Cheikh het nodige gewicht bereikt om de eerste chirurgische ingreep te ondergaan. Mama Ndeye vreesde pijnlijke dagen voor de kleine jongen. Maar enkele dagen later werd ze gerustgesteld: de operatie van Cheikh was goed verlopen. “Ik was erg gelukkig”, vertelt ze. “En zijn papa? Die was zelfs nog gelukkiger dan ik!”

(Lees verder onder de foto)

Cheikh, patiënt van Mercy Ships

Hernieuwde hoop

Na de operatie aan zijn gespleten lip moest Cheikh snel herstellen, om de tweede operatie aan boord te ondergaan, die aan zijn open gehemelte.

Gesterkt door de liefde die ze aan boord hebben gevoeld, wil Ndeye haar zoon vandaag aan de hele wereld te tonen. “Sommige mensen hebben mijn zoon nog nooit gezien, omdat ik hem het huis niet uit liet gaan uit schaamte. Maar nu neem ik hem in mijn armen en loop ik met hem door de hele buurt. Ik kan met Cheikh gaan waar ik wil!”

De liefde van Ndeye voor haar zoon heeft ook een indruk achtergelaten op de vrijwilligers van Mercy Ships die op dat moment aan boord van het ziekenhuischip werkten. “De liefde en toewijding die ze voor haar zoon heeft, was werkelijk prachtig om te mogen ervaren”, zegt vrijwilliger Trina.

> Cheikh kreeg een gratis operatie aan boord van ons ziekenhuisschip. Schenk een operatie voor een kind als Cheikh: doe hier een gift

Cheikh Mercy Ships Patiënt