Sambany Mercy Ships Patiënt

Sambany werd verlost van een enorme tumor dankzij een operatie op ons ziekenhuisschip

“Ik was aan het wachten op de dood. Vanbinnen was ik al dood.”

Misschien zag u Sambany wel op tv in onze nieuwe campagnespot? Zijn toekomst werd bedreigd door een snel groeiende tumor. Een operatie was te duur. Gelukkig werd hij aan boord van ons ziekenhuisschip gratis geopereerd door de vrijwilligers van Mercy Ships.

Gezwel van 7,5 kilo

30 lange jaren had de vreselijke tumor op het gezicht van Sambany gewoekerd. Dag na dag had het tumorweefsel zich dieper in zijn kaak, hals en nek vastgebeten. Bloedvaten, spieren en zenuwbanen waren weggeduwd en verplaatst door het woekerende gezwel. Zijn leven was in gevaar en we moesten dringend ingrijpen.

Dr. Gary Parker, onze vrijwillige hoofdchirurg aan boord van de Africa Mercy, stond voor een enorme uitdaging. Dit was de grootste tumor die hij ooit gezien had: een monster van 7,5 kg zwaar. Die verwijderen zou een moeizame en lange operatie vergen.


Sambany Mercy Ships

Sambany vóór zijn operatie, met de enorme tumor die zijn leven onmogelijk maakte.


Economische en sociale uitsluiting

Grote tumoren zoals die van Sambany hebben verschrikkelijke gevolgen voor de patiënten. Ze worden er ernstig door gehinderd in hun bewegingen en kunnen vaak niet meer werken doordat de tumor letterlijk in de weg zit. In sommige gevallen bemoeilijkt de tumor eten en slikken of duwt hij op de luchtpijp, waardoor de patiënt dreigt te stikken.

De tumor is levensbedreigend. Maar het jarenlange emotionele leed is ook ontzettend zwaar om te dragen: deze tumorpatiënten worden vaak verstoten en gepest door hun hele omgeving. Als ze niet dood gaan, leven ze in diepe ellende en met veel pijn.

Waarom zien we zoveel enorme tumoren in Afrika?

Het begint vaak heel onschuldig, met iets wat eruitziet als een klein puistje of zweertje. Maar onbehandeld groeien deze knobbeltjes snel uit tot grote, verminkende tumoren. In het geval van Sambany kon de tumor maar liefst 30 jaar woekeren. Sambany’s wanhopige bezoeken aan plaatselijke ziekenhuizen kostten zijn familie veel geld (ze moesten zelfs hun lapje grond verkopen), maar leverden niets op.

In sommige ziekenhuizen was er zelfs geen chirurg aanwezig. Het verwijderen van grote, levensbedreigende tumoren is delicaat specialistenwerk, dat enkel kan gebeuren in een goed uitgerust ziekenhuis.


Sambany Mercy Ships

De vrijwillige chirurgen en verpleegkundigen van Mercy Ships behandelden Sambany met hoogstaande medische apparatuur.


De tumoroperatie van Sambany in cijfers

  • Ingreep van 12 uur, in opperste concentratie
  • De tumor van 7,5 kg werd verwijderd
  • Sambany verloor in totaal meer dan 10 liter bloed
  • 17 bemanningsleden van 6 verschillende nationaliteiten gaven bloed voor Sambany 

Sambany Mercy Ships

Onze levende bloedbank: 14 bemanningsleden van 6 verschillende nationaliteiten gaven bloed voor Sambany.


Red een patiënt als Sambany

Zoals Sambany willen we in de komende jaren nog talloze patiënten opereren die er even erg aan toe zijn. Met uw gift van bijvoorbeeld 40 euro redt u een leven.

> Doe alstublieft vandaag een gift en red een leven

Uw levensreddende bijdrage van 40 euro kost u amper 22 euro, omdat u er 18 euro van terugkrijgt via een belastingvermindering. Geef alstublieft 40 euro of een ander bedrag, en red het leven van een doodzieke patiënt. Dank u wel!